Vonkenregen bij zeer grote brand in boerenschuur op Urk (foto's en video's)

Urk - Een grote schuurbrand brak uit in de nacht van donderdag 30 op vrijdag 31 mei op een boerenerf aan de Domineesweg op Urk. Er was sprake van veel rondvliegende vonken

Woordvoerder Wim over de brand:

Kort voor 02:00 uur werd de brandweer gealarmeerd. Bij aankomst van de eerste voertuigen was het al een uitslaande brand en stond de grote schuur in lichterlaaie. Er werd opgeschaald naar het sein 'zeer grote brand'. Blusploegen van Urk, Nagele, Ens, Creil, Swifterbant en een hoogwerker uit Lelystad kwamen ter plaatse. Ook werd er een grootwatertransport ingezet om water uit een kanaal te pompen en de brandweerwagens van voldoende bluswater te kunnen voorzien.

Harde wind

Door de harde wind vanaf het IJsselmeer was er sprake van veel rook met vliegvuur dat laag over het industrieterrein en de akkers trok. Dit gaf enige tijd stankoverlast in het gebied rond Tollebeek en Emmeloord, waar de wind naartoe stond. Het vermoeden bestond dat er asbest was vrijgekomen bij de brand. Dat was niet het geval, bleek uit onderzoek door de adviseur gevaarlijke stoffen en een meetploeg van de brandweer.

Rond 03:00 uur werd het sein 'brandmeester' gegeven, hierna is de brandweer begonnen met nablussen. De Domineesweg was langdurig afgesloten voor het verkeer.

Oorzaak onbekend

De brandweer liet de leegstaande landbouwschuur gecontroleerd uitbranden. Ook de naastgelegen woning op het erf stond leeg. Er raakte niemand bij de brand gewond. De precieze oorzaak van de brand is nog onbekend.