Polderroeiers dansend over de golven naar Terschelling

Tollebeek - Hemelvaartsdag betekent voor de Zuyderzeeroeiers uit Tollebeek, de Rietroeiers uit Espel en GIA uit Rutten een dag vol spanning en laatste voorbereidingen. Op het programma staat een dag later, ieder jaar, Harlingen-Terschelling.

Deze wedstrijd wordt jaarlijks geroeid op de dag na Hemelvaart. In totaal roeiden er 140 sloepen mee, waaronder uit de polder de Mare Australis, de Schokland, de Serdon, Gia Light, Zusje en de Razende Snol.

Met de wind uit zuidwestelijke richting vertrokken om 10.00 uur de sloepen vanuit de haven van Harlingen. Daar wachtten hoge golven en veel stroming, dus het beloofde een zware strijd te worden. Goed hangen aan de riemen en gewoon gaan, bleek het devies.

Bij veel hoge golven werd het slagtempo versneld om op gang te blijven en vervolgens gingen de roeiers verder op een lange slag. Na een wild stuk met veel golven, kwamen de roeiers op een rustiger gedeelte en was de stroming mee. De snelheid van de sloepen schoot omhoog en onderweg werden diverse sloepen ingehaald. Met het mooie weer was het een prachtige dag voor zowel de roeiers als alle gasten op de volgschepen. De zon straalde en de wind zorgde voor een lekkere verkoeling onderweg

De roeiers kwamen weer in wat onrustiger vaarwater en de hoge golven sloegen soms overboord. Het zoute water brandde in de verse blaren op de handen en billen. De sloepen naderden langzaamaan het Schuitengat. Het laatste stuk voor de haven van Terschelling, waar de stroming en het lage water vaak tegenwerken en de snelheid omlaag schiet. Maar niets is minder waar, dit jaar gingen de sloepen met snelheden van 7 kilometer per uur en hoger door het Schuitengat, op naar de haven. Met een flinke eindsprint kwamen de sloepen moe en voldaan over de finish. Daar wachtten op Terschelling de fans en komen de roeiers bij van hun zware overtocht.

Zaterdagavond was de prijsuitreiking in de feesttent. De uitslag van de polderdames:

- Zusje: 15e plaats met een tijd van 4 uur en 10 minuten.
- Mare Australis: 9e plaats met een tijd van 3 uur en 54 minuten.
- Gia Light: 6e plaats met een tijd van 3 uur en 45 minuten.

De uitslag bij de mannen:

- Schokland: 74e plaats met een tijd van 3 uur en 51 minuten.
- Serdon: 15e plaats met een tijd van 3 uur en 29 minuten.
- Razende Snol: 14e plaats met een tijd van 3 uur en 13 minuten.

Volgende week is er tijdens Vlaggetjesdag op Urk de Vuurtorenrace. Hier verschijnen de Mare Australis en de Schokland aan de start.