Dani Visser, Koning van de eDivisie, gaat in de leer

Emmeloord - Dani Visser, de absolute koning van de eDivisie, heeft besloten na zijn havo-examen een tussenjaar te nemen om zich verder te bekwamen in FIFA. Team Gullit ondersteunt de Emmeloorder op zijn weg naar misschien wel de wereldtop.

Door Harry de Ridder

De 17-jarige Visser werd twee weken geleden landskampioen in de eDivisie. De jonge kampioen op de PlayStation was de uitdager van de kampioen op de Xbox, Bryan Hessing van Heracles Almelo. Dani Visser versloeg Hessing over drie wedstrijden en kwam zo in het bezit van de kampioensschaal. ‘Ja, dat voelde goed. Of ik nu de beste ben? Die arrogantie past niet bij De Graafschap’, aldus Dani, die één seizoen voor de Superboeren in de eDivisie uitkwam.

Dat het maar bij één seizoen bleef, is te wijten aan de degradatie van De Graafschap. Dinsdag 28 mei was een vreemde dag voor Dani Visser. Hij was met zijn vader bij de allesbeslissende wedstrijd tegen Sparta. Voor de wedstrijd mocht de kersverse landskampioen FIFA een ererondje op De Vijverberg maken en nam hij een mooie foto op canvas en de schaal in ontvangst. Een paar uur later daalde De Graafschap af naar de eerste divisie door een 0-2 nederlaag tegen Sparta.

Spoeling is dun

Exit Dani. Clubs in de Keuken Kampioen Divisie hebben geen eSporter in dienst. Waarschijnlijk lukt het niet om zo gauw een andere club te vinden. Er is contact geweest met FC Twente, maar daar zijn ze op zoek naar een eSporter uit Tukkerland. Verder is de spoeling dun. Alleen Vitesse, RKC en dus Sparta zijn nog niet voorzien. ‘Het is afwachten, meer kan ik nu niet doen’, zegt Dani, die sowieso een jaar ervoor uittrekt om als eSporter een professionaliseringsslag te maken.

Hij gaat zich volledig focussen op het spelen van FIFA: trainen, toernooien spelen, internationaal aan de weg proberen te timmeren. En zich bekwamen in het editen van video’s voor YouTube. Dani Visser heeft nu al meer dan 10K volgers, terwijl hij nog maar net op YouTube zit. Experts van Team Gullit gaan hem op alle mogelijke manieren de fijne kneepjes van het vak bijbrengen om een veelvoud van die 10K te maken. ‘Ik krijg salaris, het is gewoon werk’, zegt Dani.

Gamen en editen

Twee sporen dus: gamen en editen. De hoop op deelname aan het WK heeft Dani Visser nog steeds niet opgegeven, hoewel hij toegeeft dat op dit moment niet deelnemen een stuk realistischer is dan wel deelnemen. ‘Dan moet ik in Berlijn eerste of tweede worden.’ Half juli doet de landskampioen in de Duitse hoofdstad mee aan de WK play-offs. De beste zestig eSporters van de wereld zijn daar van de partij. Dani Visser staat rond de 45e plek.

Hij gaat twee dagen naar Alkmaar waar specialisten van Triple, het digitale bureau achter Team Gullit, de jonge Emmeloorder leren om video’s te editen. Triple heeft gezorgd voor enkele grote sponsors, waardoor Dani Visser alle kans krijgt om zich op de eSportladder omhoog te werken. Hij krijgt een strak schema opgelegd, lanterfanten is er niet bij. ‘Ik moet resultaten boeken, het is werk. Als ik op vrijdag een video moet uploaden en ik doe dat niet, dan worden ze niet vrolijk’, weet Dani. Over een dik jaar weten we of Dani Visser een snelle leerling is.