Zwemmen in het kielzog van Maarten van der Weijden

Emmeloord - Maarten van der Weijden is voor hen een icoon en zwemmen is hun passie. Eén en één is twee, dacht John Dam. ‘Het was mijn idee.’ Miranda Kuijl, Elly Kiestra en John Dam zwemmen over enkele weken kilometers achter Van der Weijden aan.

De olympisch kampioen open water op de tien kilometer van 2008 duikt op 21 juni opnieuw het Friese water in om de Elfstedentocht te zwemmen en zo geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Hij moest in augustus vorig jaar na 163 kilometer ziek opgeven. De tweede poging gaat slagen, daar zijn de drie masters uit Emmeloord van overtuigd. ‘Hij is beter voorbereid’, denkt Miranda. Door op de langste dag van het jaar aan de monstertocht over 200 kilometer te beginnen, vermijdt de inwoner van Waspik de langere augustusnachten.

Glansrijk geslaagd

Miranda (53), Elly (62) en John (58) zwemmen verdeeld over drie dagen in totaal 22 kilometer achter hun idool aan, samen met 108 andere fanatiekelingen. Het cijfer 1 is ‘heilig’: 111 zwemmers, 111 euro inschrijfgeld, 11 keer 2 kilometer zwemmen en natuurlijk 11 steden. Om de 22 kilometer, deels in de nacht af te leggen, te volbrengen moet je een geoefende zwemmer zijn. ‘Toen we ons ingeschreven hadden, dacht ik wel even: poeh, wat heb ik gedaan?’, aldus Miranda. Half mei heeft het supertrio in Oosterhout een zware test ondergaan. Elly: ‘Zijn we glansrijk voor geslaagd!’

Het drietal van Zignea kijkt er enorm naar uit om over een paar weken in linie achter Maarten van der Weijden aan te zwemmen. ‘Het wordt een mooie happening’, weet John zeker. ‘Voor ons is het een droom die uitkomt.’ Samen zwemmen met hun sportheld, de sportieve uitdaging aangaan én helpen om zoveel mogelijk geld voor het goede doel in te zamelen: alles komt voor het drietal samen bij deze ultieme poging om de Elfstedentocht zwemmend te volbrengen. ‘We hebben voorpret voor tien’, zegt Miranda.

Passie en drive

Ze willen geen onvertogen woord horen over Maarten van der Weijden. De insinuatie dat hij wel eens arrogant kan overkomen, wordt resoluut naar het rijk der fabelen verwezen. ‘Maarten is helemaal niet arrogant. Hij is juist heel gewoon, maakt altijd voor iedereen tijd’, klinkt het in koor. Zijn passie, drive en doorzettingsvermogen spreken zeer tot de verbeelding. ‘Hij traint elke dag, tientallen kilometers per week’, weet Elly. ‘Ik moet er niet aan denken.’ Wat ze gemeen hebben met Van der Weijden: passie voor de zwemsport. ‘Een verslaving’, noemt John het. Ze roemen de gezelligheid en saamhorigheid onder openwaterzwemmers.

Nog dik twee weken en dan is het grote moment daar. Miranda Kuijl, Elly Kiestra en John Dam gaan hun grenzen proberen te verleggen voor een mooi goed doel: kankeronderzoek. Elke gedoneerde euro gaat één op één naar de Maarten van der Weijden Foundation. Alle deelnemers verplichten zich om zich tot het uiterste in te spannen minimaal 1000 euro op te halen. Doneren kan nu al. Ga naar de website www.11stedenzwemtocht.nl en tik in de zoekbalk 'Zignea' in. Zo komt u op de teampagina van de deze poldertoppers.

Harry de Ridder