Na de windhoos...

Emmeloord - De windhoos die dinsdag rond middernacht over de wijk De Erven in Emmeloord raasde, zal de bewoners nog lang heugen.

‘Het was beangstigend’, zegt een bewoonster, die zelf diep onder de dekens kroop om zich beschermd te voelen. Ondertussen donderde en bliksemde het bij een gierende wind door de buurt. Dakbedekking en dakpannen vlogen van de daken, overkappingen en schuttingen werden vernield. Bomen moesten het afleggen tegen het natuurgeweld, onder meer aan de Espelerweg, waar de bliksem een boom splijtte. Niet alleen in de genoemde wijk in Emmeloord, maar ook in het buitengebied hield de natuur huis met veel schade aan bomen.

Dertig woningen

‘De dakpannen vlogen door het dakraam en alle dakpannen zijn van de nok’, zegt René de Weerd, die aan het Gorechtpad woont. ‘Heel heftig.’ In totaal raakten zo’n dertig woningen en auto’s beschadigd door het natuurgeweld in de Dokter W.M. Verhaarlaan, Gelrelaan, Kampereiland, Weerribben, Westerkwartier, Westerwolde, Duurswoldpad en Hondsruglaan.

De brandweer was snel ter plaatse om met onder andere een hoogwerker de huizen en dakpannen veilig te stellen en straten vrij te maken. Pas bij het krieken van de dag keerden de hulpverleners retour. En toen die weg waren arriveerden de eerste bouwbedrijven om schade te herstellen. De Weerd is vol lof over de inzet van Bouwonderneming Greven uit Emmeloord, die om 8.00 uur al actief was bij het beschadigde blok aan het Gorechtpad.

Broodje Hamburger

‘Ik weet niet eens wie ze gebeld heeft, maar met tien man en twee hoogwerkers namen ze het hele huizenblok van 8 woningen onderhanden om het nog dezelfde dag te herstellen, zodat we allemaal weer een droog en lekvrije slaapplek hadden. Ook regelden ze een dakdekker en glazenzetter. Ik vroeg nog hoe dat geregeld wordt met de verzekering, maar toen vertelden ze dat daar wel een oplossing voor komt.’

Om hun dankbaarheid voor de accurate inzet te tonen kwamen bewoners van het Gorechtpad, Westenwolde en Westerkwartier vrijdagmiddag een broodje hamburger en kratje bier brengen bij de bouwvakkers, die het weekend vierden. ‘Prachtig dat de mensen zo dankbaar zijn voor onze inzet’, reageert Harry Greven van het gelijknamige bouwbedrijf. De windhoos was nog maar amper over Emmeloord getrokken of Greven had al mailtjes ontvangen van bewoners met schade.

Prioriteit

‘En ‘s morgens waren er al snel telefoontjes. We zijn toen gaan kijken in de wijk en hebben andere klussen afgebeld. Die klanten begrepen de noodzaak en waar de prioriteit lag. Zodoende konden we met 12 man aan de slag om 11 woningen te herstellen.’ Ook buurtbewoners staken de handen uit de mouwen om de dakpannen en troep op te ruimen. Greven was tot en met vrijdag nog bezig met herstelwerk in de wijk.’

Cees Walinga