Polderhemel | Afkomst aards water

Emmeloord - Een nieuwe theorie over de afkomst van het aardse water doet opgang. De theorie is opgesteld naar aanleiding van onderzoek naar de isotopensamenstelling van het element molybdeen in aardse gesteenten. Uit die samenstelling is af te leiden of het materiaal uit een nat of een droog deel van het zonnestelsel kwam.

 
Aflevering 1229
12 JUNI – 19 JUNI

Niet door kometen en planetoïden

De nieuwe theorie gaat er niet vanuit dat kometen en planetoïden het water op aarde hebben gebracht. Dat is tot nu toe wel de meest algemene opvatting. De theorie stelt dat de veronderstelde protoplaneet Theia 4,4 miljard jaar geleden in botsing is gekomen met de aarde. De aarde is gevormd in een relatief droog gedeelte van ons zonnestelsel. Toch is hier veel water. Men veronderstelt dat Theia uit de buitenregionen van ons zonnestelsel kwam waar veel meer water in de materie aanwezig is. Na de klap is ook onze maan gevormd, stelt men.
 
Aangezien molybdeen zich gemakkelijk aan ijzer bindt, is het grootste deel van het op aarde gekomen molybdeen naar de kern van de aarde gezonken toen de aarde nog vloeibaar was. Het molybdeen dat we nu in de aardkorst vinden is dus op latere datum neergeregend. De in het molybdeen gevonden isotopensamenstelling wijst op materiaal dat tussen nat en droog  in zit. Dit materiaal moet dan afkomstig zijn van de op aarde gecrashte Theia. Onderzoek van maanmateriaal zou meer duidelijkheid kunnen geven. Dat protoplaneet Theia het water op aarde bracht, kan al het water dat we op onze moederplaneet zien verklaren. Tevens zou er veel water opgesloten kunnen zitten in het binnenste van de aarde.
 

Aan de hemel valt deze week te bekijken

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 15 juni)
Zon op: 05.12 uur; onder 22.03 uur.
Maan op: 19.56 uur; onder 04.49 uur (zondag).
 

Maan

De schijngestalte van onze trouwe wachter is nog groeiende, maar de maan komt niet hoog aan de hemel. Op maandag 17 juni is het om 10.31 uur Volle Maan (geheel zichtbaar, sterrenbeeld Slangendrager/Boogschutter). Kijk als het donker is.
 

Planeten

 In de avond als het donker begint te worden zien we Mars samen met de meer heldere Mercurius nog even zeer laag in het noordwesten. Voor Mars is inmiddels een verrekijker nodig. De schemering speelt ons parten en de rode planeet is ver weg: 374 miljoen kilometer. Op de avond van 18 juni staan beide planeten heel dicht bij elkaar aan de hemel.
René P. Elings, tel. 0527-699142 / 06-51931417; e-mail: rpelings@hotmail.com.