Brandweer voorkomt dat metershoge gespleten boom op verpleeghuis valt in Emmeloord

Emmeloord - Op zaterdagavond 8 juni is de brandweer langdurig bezig geweest nabij de Jupiterstraat in Emmeloord. In het bos tussen de Sterrenbuurt en verpleeghuis De Schakel, naast het voormalige ziekenhuis, was een stam van een boom compleet doormidden gespleten. Hierdoor hing de ongeveer 15 meter hoge boom tegen een andere boom aan.

De harde wind werd door de werknemers van De Schakel niet vertrouwd, waarop rond 22:00 uur de hulpdiensten werden gebeld.

De politie zette allereerst de bospaden af. De brandweer kwam ter plaatse en heeft geprobeerd de boom om te zagen. Echter, waar de boom naartoe zou vallen was niet goed in de hand te houden. De veiligheid van de brandweermannen kwam in het geding, waarop rigoureuzere maatregelen werden getroffen. Een speciaal hulpverleningsvoertuig uit Dronten werd opgeroepen. Met touw, spanbanden en staalkabels uit die wagen werd de boom uiteindelijk onderuit getrokken. Dit gebeurde op veilige afstand, maar wel zo dat de boom niet op het verpleeghuis kon vallen. Uit voorzorg werden een paar clienten van de achterste kamers tijdelijk ergens anders in het gebouw ondergebracht.

Uiteindelijk viel de boom, dwars door het hek, op het grasveld naast De Schakel. Na zo'n twee uur werk konden de brandweerlieden inpakken. "Zoiets heb ik, in al die jaren dat ik bij de brandweer zit, nog nooit meegemaakt."

De brandweer was zaterdag al de gehele dag druk met meldingen van stormschade in Emmeloord, onder andere op de Espelerlaan.