STOPPELS| Een tegen eenzaamheid

Vorige week was ik samen met mijn collega-wethouders uit Lelystad en Almere in Den Haag bij een bijeenkomst met minister De Jonge over het programma ‘Eén tegen Eenzaamheid’. Ik kan nu zeggen: “vooraf was ik sceptisch”. Wat kan dit Noordoostpolder bieden? Er gebeurt al zo veel in onze gemeente op dit vlak. Recent hoorde ik bijvoorbeeld van inwoners uit De Erven dat ze zo blij zijn met de pas gestarte koffieochtenden. Het zorgt voor nieuwe ontmoetingen en onderlinge hulp.

Ondanks mijn gereserveerde houding ben ik toch gegaan, want eenzaamheid is vooral onder ouderen een steeds groter wordend probleem. Wat is dan de sleutel om eenzaamheid te voorkomen, naast wat er allemaal al gebeurt in Noordoostpolder?

Stoppen met werken

Wat is er aan de hand in Nederland en ook in Noordoostpolder. Onze bevolking wordt steeds ouder. En fysiek steeds gezonder. Maar tussen gezond zijn en je goed voelen zit soms een wereld van verschil, want meer dan de helft van de 75-jarigen zegt zich eenzaam te voelen. Die eenzaamheid begint vaak bij het stoppen met werken, het wegvallen van een geliefde of het niet zo gemakkelijk meer naar buiten kunnen.

En voor je het weet gaan er dagen voorbij zonder dat je iemand spreekt. Zingeving gaat ontbreken, terwijl je eigenlijk nog zo veel te bieden hebt als oudere. Eenzaamheid is een naar en verdrietig fenomeen met grote gevolgen voor de kwaliteit van leven. Dé eenzaamheid oplossen kan niemand. Al was het maar omdat de oorzaken ervan diep in de haarvaten van onze samenleving zitten en er geen pasklare oplossingen zijn voor zulke problemen. Maar íemands eenzaamheid doorbreken kunnen we allemaal. En ontzettend veel mensen, inclusief heel veel ouderen, doen dat ook!

Bevorderen van contact

Tijdens de bijeenkomst kwamen er veel mooie initiatieven langs en voorbeelden uit gemeenten. Maar ook van bedrijven zoals Post NL en de NS, die nadenken over wat zij kunnen doen aan het bevorderen van contact. Eén tegen eenzaamheid is een ander programma dan ik op voorhand dacht. Geen ambitieus programma met beleidsplannen en subsidievoorwaarden maar een programma vol bewustwording: het doorbreken van eenzaamheid kunnen we vooral zelf doen!

En natuurlijk is dat niet nieuw en natuurlijk gebeurt het hier al volop. Al die mooie bewonersinitiatieven in wijken en dorpen hebben als bijvangst het verminderen van eenzaamheid. De Vlindertuin in De Zuidert of de nieuwe buurttuin in Ens. Bij dit soort projecten komen mensen letterlijk hun huis uit en worden actief. Al is de bijdrage alleen het zetten van koffie.

Postpakketjes

Gedurende de bijeenkomst werd ik steeds enthousiaster. Geen beleidsplannen, gewoon doen en aan de gang gaan en aansluiten bij wat er al is. En dat kunt u ook. Als u gaat koffie drinken in het buurthuis neem uw buurman mee. Maak eens een praatje. Misschien vindt iemand die de hele dag thuis is, het helemaal geen probleem om uw postpakketjes te ontvangen als u dat vraagt. In ruil daarvoor een praatje en het aanbod tot een wederdienst? Vragen is moeilijk, je moet een drempel over maar levert vaak onverwachte zaken op. Het voorkomen van eenzaamheid begint bij ons allemaal. Mensen hebben mensen nodig. Samen zijn we één tegen eenzaamheid en dat begint vandaag.

En… aan het einde van de bijeenkomst heb ik mijn handtekening gezet onder het programma ‘Eén tegen eenzaamheid’. Samen met mijn collega-wethouders uit Lelystad en Almere. En ik kom er op terug!

Marian Uitdewilligen