Nieuwe polderpieper bij Coöp

Emmeloord - Juarno (10) en Jivano (6) van Woerkom uit Bant hebben vrijdagmiddag de eerste gezonde aardappelen van Bodemisch Food Mts uit Bant aangeboden aan Coöp Greidanus in Emmeloord.

De aardappelen, red balance gedoopt en aangeboden in zakjes van 3 kilogram, komen van de akkers bij Bant. Juarno en Jivano zijn de kleinkinderen van Arnold van Woerkom van Bodemisch Food Mts. Dit bedrijf heeft een ecologisch teeltconcept voor aardappelen ontwikkeld vanuit het natuurlijk denken met als doel voedsel te produceren met meer inhoudelijke voedingstoffen.

‘Het gaat om de voedingstoffen die nodig zijn om de organen in het lichaam optimaal te kunnen laten functioneren zodat het lichaam zo lang mogelijk gezond blijft. Dat allemaal op een natuurlijke manier zonder genetische manipulatie’, vertelt Van Woerkom. De nieuwe aardappel biedt die kwaliteiten. De pieper heeft een rode schil, maar de licht kruimige aardappel is eenmaal gekookt een gele parel op tafel, vertelt Van Woerkom. De aardappel heeft een goede kookkwaliteit en is vlak, waarmee voorkomen wordt dat bij schilprocessen bij instellingen veel van de aardappel verloren gaat.

Zoutloos

De aardappel is ook nog eens voedingsdicht voedsel waardoor deze smakelijker is, zegt Van Woerkom. ‘De nutriënten zijn de smaakmakers en dientengevolge is zout, als smaakmaker, niet meer nodig. Een welkome bijdrage aan consumenten die om medische reden zoutloos moeten eten.’

Het geheim van de in Bant geteelde aardappel is dat het meer nutriënten bevat, oftewel de bouwsteentjes voor de organen in het lichaam, meer vitaminen, die het afweersysteem van het lichaam versterken en meer biostimulanten heeft, om het leven in het maag/darm stelsel op orde te houden. ‘De kwaliteit van deze biotoop is belangrijk, omdat zij in staat zijn de voedingstoffen uit ons voedsel te halen en door de darmwand af te geven aan de bloedbaan. Ook zorgt dit voor het voorkomen van chronische ziekten en het tegengaan van allerlei allergische reacties.’

‘Waar dit concept op scoort is, goed voor het milieu, door de inhoud heerlijk van smaak en gezond door de aantoonbare hogere voedingswaarden’, vat Van Woerkom nog eens samen.