Dubbelslag voor sv Ens op talententoernooi

Marknesse - SV Ens heeft het talententoernooi, georganiseerd door SVM, gewonnen. Een primeur, want nooit eerder in de historie van het toernooi ging Ens met de mega wisselbeker aan de haal.

Ens pakte ook een van de twee individuele prijzen, die er te winnen waren. Cor Zwemer, organisator van het eerste uur, koos Frank Jansen tot het grootste keeperstalent. De prijs voor de grootste voetbalbelofte ging naar Robin Schaapman van Creil-Bant. Ens won het toernooi door in de finale Creil-Bant met 2-0 te verslaan door doelpunten van Gijs Sturm en Koen Koomen.

 

Het talententoernooi is uitgegroeid tot een mooie sporttraditie. In 1995 stond het toernooi voor het eerst op de sportkalender in de Noordoostpolder. Twee keer, in 2006 en 2018, ging het feest niet door, omdat teveel clubs zich hadden afgemeld. Deze keer bleef het aantal afzeggingen beperkt tot één.

Spakenburg

De organisatie in de personen van Wiemer Haagsma, Edwin Bijsterveld en Cor Zwemer gaat altijd voor minimaal twee tweedeklassers. Dat lukt ook dit jaar, want met Hardegarijp en VENO  werd aan die ‘eis’ voldaan. Spakenburg won de eerste editie. SVM had de wisselbeker definitief in het bezit kunnen krijgen (vijfde keer winst), maar Ens schakelde SVM uit door penalty’s beter te nemen.

Het talententoernooi is bedoeld voor voetballers die niet ouder dan 23 jaar zijn. De teams zijn een mix van spelers van het eerste en junioren. ‘Clubs vinden het een uitdaging om zich met jonge gasten met andere verenigingen te meten’, zegt Wiemer Haagsma. ‘Normaal spelen de voetballers die meedoen niet met elkaar in één team.’

Creil-Bant schakelde in de halve finales Delfstrahuizen uit (1-0) en Ens plaatste zich ten koste van SVM voor de eindstrijd door foutloos te blijven in de strafschoppenserie, nadat het duel doelpuntloos was gebleven. De finale was een aantrekkelijk duel, waarin het er soms fel aan toeging. Goals van Gijs Sturm (intikker) en Koen Koomen (mooi schot) brachten de beslissing.

Verbetering

Cor Zwemer zette het toernooi in de jaren ’90 van de vorige eeuw op, samen met Jan Tuinstra, Hans Jonker en Piet Heddes. Zwemer betreurt het toegenomen verbale geweld tegen (assistent)arbiters en hoopt dat er snel verbetering optreedt. Als een van de founding fathers van het toernooi kiest Zwemer elke editie de grootste beloften.

Over doelman Frank Jansen van Ens: ‘Keeper met een goede uitstraling. Er staat echt iemand onder de lat.’ En over aanvaller Robin Schaapman van Creil-Bant: ‘Goede aanname, goede pass. Voetballer van hoog niveau. Ik denk dat hij binnen een paar jaar bij Flevo Boys voetbalt.’

Harry de Ridder