Feestweek in Tollebeek: de betovering van Tolledisney

Tollebeek - Met het thema Walt Disney als basis was Tollebeek de afgelopen week in de ban van Sneeuwwitje, The Lion King en Mickey Mouse. Dat het thema flink breed uitgemeten werd bleek tijdens de optocht, waar de complete Muppet Show gang opdook. Inclusief brommende opa’s Statler en Waldorf, die hun klaagzang uitstortten over Animal, Gonzo en Fozzie Beer.

Door Peter Dekkers

Ook de winnende wagen van de 101 Dalmatiërs trok veel bekijks. Gezien de metarmofose van het grote aantal kinderen heeft het ongetwijfeld de nodige potten witte en zwarte schmink gekost. Ook de horizontale rondgang van Sneeuwwitje door het dorp was een originele uiting van creativiteit.

Prinsessenkasteel

Remco Nollen van de feestcommissie sprak van een optocht met verrassend mooie wagens. 'Na drie jaar geen optocht was goed te zien dat Tollebeek er weer tijd en moeite in wilde steken met zes wagens van buurtverenigingen en de familie Jelies.’ De praalwagen ‘Prinsessenkasteel’ was daarbij gevuld door de zeven dochters van Johan en Janneke Jelies.

‘Met onze enige zoon als Mickey Mouse', lachte vader Johan, die tijdens de Bonte Avond later in de week dochter en zangtalent Aida (11) zag knallen in de feesttent. Knallen deed ook Jaap Dijkgraaf tijdens het vogelschieten. Na 275 schoten mikte de oer-Tollebeker met succes op de bungelende vogel. ‘Hij hing nog maar aan een centimeter hout. Ik hoefde ‘m alleen nog maar te raken', verklaarde Koning Dijkgraaf (52) enthousiast.

Dat hij al vanaf zijn zijn zestiende jaar meedoet, geeft nog meer glans aan de historische kogel die Dijkgraaf afvuurde. ‘De omzet is deze avond met zo’n vijfhonderd euro gestegen vanwege alle rondjes die onze nieuwe schutterskoning gaf', grijnsde Nollen, die met de actieve feestcommissie veel tijd stak in de opbouw van de pittig leuke FunRun.

Op zaterdagmiddag werd Tollebeek overspoeld door ruim tweehonderd zwoegende en klauterende modderfiguren die het vijf kilometer lange parcours soms meerdere keren aflegden. Deelnemer Dick Hulsebosch roemde vooral de onderlinge hulp die geboden werd. ‘Er was niemand die om een hindernis heen ging. Samenwerken om erover heen te komen was het motto. Door die saamhorigheid leer je elkaar nog beter kennen. Iedereen kwam met een big smile over de finish.’

Klapstuk

Het klapstuk van de feestweek in Tolledisney lag op de zaterdagavond, waar de Bonte Avond een prachtige apotheose vormde van een wervelend dorpsfeest. Voor een afgeladen tent met ruim vijfhonderd ‘licht gekleurde fans’ gingen de diverse buurtverenigingen op het podium los. Voor de pauze ging het van Bohemian Rapsody door de Muppets via de zeven dwergen komedie door naar zangtalent Aida Jelies.

Na de pauze werd het publiek vermaakt door de 101 Dalmatiërs show, Robin Hood met een drankprobleem en Sneeuwwitje en Friends. Klapstuk van de avond was de winnende act van de 3 K’s, die op schitterende wijze en inhoudelijk sterk de dorpshistorie uitbeeldden in het ‘Sprookje van Tollebeek’.

Pas ver na middernacht werd daarna de betovering van Tolledisney verbroken om zondagochtend gewoon weer te ontwaken als Tollebeek, het jongste dorp van de Noordoostpolder.