Mazelen vastgesteld op Urk

Urk - Bij tien personen op Urk is mazelen vastgesteld, meldt GGD Flevoland vandaag. Het gaat om één volwassene en negen kinderen. De huisartsenposten en huisartsen op Urk en in de regio zijn geïnformeerd.

De GGD houdt de situatie actief in de gaten en probeert een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de situatie. 'Onze jeugdverpleegkundigen staan in nauw contact met de scholen en er wordt veelvuldig informatie uitgewisseld over het actuele beeld met alle huisartsen. Bij alle personen met wie de patiënten in de besmettelijke periode contact hebben gehad, wordt bekeken in hoeverre het zinvol is om te vaccineren of antistoffen toe te dienen. Hierbij is specifiek aandacht voor mensen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte zoals zeer jonge kinderen, mensen met een afweerstoornis en zwangere vrouwen. Personen die mazelen hebben gehad of er tegen zijn gevaccineerd, zijn beschermd'.

Urk bekend met mazelen

In 2013 en daarvoor is de ziekte vaker voorgekomen op Urk. Veel mensen op Urk hebben deze ziekte doorgemaakt en dat betekent dat er een natuurlijke afweer is opgebouwd. Om de huidige situatie goed te kunnen blijven volgen adviseert GGD Flevoland, indien iemand huiduitslag heeft, telefonisch contact op te nemen met de huisarts. Deze kan zo nodig met de GGD overleggen over de mogelijkheid van het afnemen van een test.

Besmettelijke kinderziekte

Mazelen is een vlekjesziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Mazelen is een besmettelijke kinderziekte. Door hoesten, niezen en praten kan het virus zich via de lucht verspreiden. Van mazelen kun je flink ziek worden. Gelukkig geneest mazelen meestal vanzelf en zijn medicijnen niet nodig.

Kijk voor meer informatie over mazelen op www.rivm.nl/mazelen.​