Gemeente Lelystad teleurgesteld over nieuw uitstel opening luchthaven

Lelystad - 'Wij zijn zeer teleurgesteld dat de openstelling van Lelystad Airport voor groot handelsverkeer opnieuw, nu voor de derde keer, is uitgesteld. Dat zegt de Lelystadse wethouder Janneke Sparreboom (economische zaken) als reactie op de brief van minister Cora van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer, waarin zij aangeeft een opening per 1 april 2020 niet haalbaar te achten.

Ondanks de teleurstelling stelt het Lelystadse college van burgemeester en wethouders vast dat de minister alle benodigde inspanningen heeft gedaan om de luchthaven per april 2020 geopend te krijgen.

Het uitblijven van een (positief) advies op de Verkeersverdelingsregel (VVR) door de Europese Commissie en het inventariseren van de consequenties van de uitspraak van de Raad van State op de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) betekenen dat het zorgvuldig geplande tijdpad naar een opening per 1 april 2020 niet gehaald kan worden. Ook omdat luchtvaartmaatschappijen tijdig duidelijkheid nodig hebben om hun voorbereidingen voor het komende vluchtseizoen te kunnen treffen.

'Vertrouwen opnieuw geschonden'

Sparreboom: 'Wij snappen de problematiek waarin de minister verkeert, maar ons vertrouwen is wel opnieuw geschonden. Uitstel betekent een pas op de plaats en nog iets langer geduld om de economische kansen die de luchthaven biedt te verzilveren. Hier in de regio, met de provincie Flevoland en de directie van Lelystad Airport, zorgen wij ervoor klaar te zijn om op elk gewenst moment in 2020 open te gaan. Wij vertrouwen op afspraken die vier achtereenvolgende kabinetten aangaande uitbreiding van luchthaven Lelystad hebben gemaakt en ook in het nu geldende regeerakkoord zijn vastgelegd. Wij hebben goed gehoord en gelezen dat de minister voortvarend doorwerkt om Lelystad Airport zo snel mogelijk te openen'.

Lees hier de brief van minister Van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer (PDF).

Provincie vertrouwt op goede afloop

Ook het provinciebestuur van Flevoland reageert zeer teleurgesteld. 'Een vertraging van het vliegveld is een vertraging van de ontwikkeling van Flevoland. Het is een buitengewone teleurstelling', aldus gedeputeerde Jan de Reus. Desondanks vertrouwt de provincie op een goede afloop: openstelling van Lelystad Airport voor groot handelsverkeer in 2020, volgens het regeerakkoord van de vier partijen. De Reus: 'Ik blijf erop vertrouwen dat het vliegveld in 2020 opengaat'.

Gevoelige kwestie

Het is niet duidelijk wanneer de luchthaven wel geopend kan worden. Ook binnen de coalitie in de Tweede Kamer ligt de kwestie gevoelig. D66 en ChristenUnie willen het liefst helemaal geen vluchten vanaf Lelystad, al staat het vliegveld wel in het regeerakkoord. De VVD wil zo snel mogelijk vliegtuigen laten landen op Lelystad, om Schiphol te ontlasten.