Zuyderzeecross verwerft zich een vaste plek op racekalender

Blokzijl/Marknesse - Vorig jaar moest hij de zege aan Rick Bonthuis laten, deze keer waren de rollen omgedraaid. Erwin van den Belt won de tweede editie van de Zuyderzeecross. ‘Ben ik heel erg blij mee!’

De crosser uit Marknesse was de sterkste in de belangrijkste klasse van het autocrosswereldje in de polder en omstreken, de polderklasse. De Formule 1 van het autocrossen in de Noordoostpolder. In die klasse gaat de laatste jaren steeds meer geld om. Beginners en hobbyrijders komen niet meer in de buurt van de grote jongens. Reden om verschillende klassen in het leven te roepen om iedereen een kans op een podiumplaats te bieden en ervaring op te doen om zo te proberen in de loop van de jaren op de crossladder te stijgen. Zo hebben de organisatoren van de Polderbokaal dit jaar de 1800 cc-klasse voor standaard auto’s, een opstapklasse, in het leven geroepen.

Blijvertje

De Zuyderzeecross heeft zich snel een vaste plek op de crosskalender verworven. Vorig jaar ontstond de cross uit een mooie samenwerking tussen jongeren uit Luttelgeest en Blokzijl. Gebrek aan ervaring (Blokzijl) en gebrek aan grond (Luttelgeest) mondden uit in een nieuwe cross op de grens van het oude en nieuwe land, aan de Uiterdijkenweg, op het terrein van de Strandhoeve. Een prachtige, brede baan, waar iedereen lovend over is. ‘De samenwerking bevalt beide partijen prima’, aldus Thijs Smits van de organisatie. ‘We vullen elkaar goed aan. De Zuyderzeecross is een blijvertje.’ Met dik negentig deelnemers aan de start was de organisatie tevreden.

Die negentig deelnemers waren verdeeld over vier klassen: de polderklasse, de regioklasse (nieuwste loot aan de stam), de 1800cc-klasse en de juniorklasse. Om in de finale van de polderklasse te komen moesten de crossers heel wat ritten rijden en genoeg punten verzamelen. De finales gingen over 10 ½ ronden.

Winnen was zaterdag bepaald niet simpel. Af en toe waren de ritten ronduit spectaculair, vaak waren ze niet zo spannend omdat de toppers al na een paar ronden een gapend gat hadden geslagen met de rest van het veld. Vervelend: de valse starts. Gevolg: ergernis en tijdverlies. Daarop moeten de organisatoren van autocrossen wat verzinnen. Bij de junioren won Jeffrey Schat (17) uit Dronten. De finale was een slagveld: maar liefst vijf crossers haalden de finish niet. Schat wel, als eerste. Het was zijn eerste zege in de Noordoostpolder. ‘Hier heb je veel meer crossen waaraan ik kan meedoen’, verklaarde hij zijn deelname. ‘Ik kwam lastig weg bij de start, maar kon later de kop overnemen. Mooi werk.’ Ida ten Napel (Blokzijl) en Priscilla Boomgaart (Emmeloord) hielden de eer van de vrouwen hoog door als tweede te eindigen in de regioklasse en de 1800cc-klasse. Het vuurwerk in de polderklasse kwam van Rick Bonthuis en Erwin van den Belt. Van den Belt spoot weg bij de start met Bonthuis in zijn kielzog. Het tweetal sloeg een gat met de rest, maar de volgorde bleef tot het eind hetzelfde. ‘Het ging de hele dag al goed’, aldus Van den Belt, die niet aan de strijd om de Polderbokaal meedoet. ‘Nee, ik rijd crossen buiten de polder en soms in België en Duitsland. Dit is de enige keer dat ik in de polder meedoe dit jaar en de eerste keer dat ik win! En nu ga ik lekker een biertje pakken.’

Winnaars

De winnaars. Polderklasse: Erwin van den Belt (Marknesse). Regioklasse: Danny Nijholt (Emmeloord). 1800cc-klasse: Jeroen Pipping (Marknesse). Junioren: Jeffrey Schat (Dronten).