POLDERHEMEL | Moederster

Wij mogen blij zijn dat onze moederster, de zon een rustig type is. Uitbarstingen zijn zelden gevaarlijk, want we zijn er nog steeds. Een andere ster, Eta Carinae is wel een ster van het explosieve type.

Aflevering 1233
10 JULI – 17 JULI
 

Als vroege aarde

De op bijgaande opname zichtbare gloeiende wolken zijn het resultaat van een zeer sterke uitbarsting in 1838. De wolken dijen nog steeds verder uit. De ster Eta Carinae heeft in de geschiedenis meerdere van dit soort uitbarstingen doorgemaakt, maar die van 1838 is de grootste tot nu toe. Feitelijk is Eta Carinae een dubbelster. De explosie van 1838 heeft bijna een van de twee leden aan flarden geblazen. Men weet nog niet precies hoe de grote uitbarsting van 1838 is ontstaan, maar men heeft wel een vermoeden. Volgens de meest recente inzichten was Eta Carinae eerst een drievoudige ster met een gezamenlijke massa van meer dan 150 zonsmassa’s. De zwaarste ster heeft waarschijnlijk een ander lid opgeslokt waarop de extreme explosie volgde. Twee sterren zijn er nu nog over. De zwaarste zal uiteindelijk een nog extremere explosie ondergaan en tot een supernova worden: slecht nieuws voor de buurster. Voor ons is Eta Carinae niet gevaarlijk. Deze staat op maar liefst 7500 lichtjaren van de aarde. Een supernova wordt pas gevaarlijk voor ons als deze op zich minder van 30 lichtjaren van de aarde bevindt.
 

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

 
ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 13 juli)
Zon op: 05.28 uur; onder 21.56 uur.
Maan op: 18.56 uur; onder 03.24 uur (zondag).
 

Maan

 
De schijngestalte van onze trouwe wachter neemt verder toe. De maan komt niet hoog aan de hemel. Op dinsdag 16 juli is het om 23.38 uur Volle Maan (geheel zichtbaar, sterrenbeeld Boogschutter). Daarna zal de schijngestalte weer afnemen en verplaatst de maan zich naar de ochtendhemel. Rond de vollemaansdatum is planeet Saturnus in de buurt van de maan te zien.
 

Planeten

 
Als de duisternis invalt staat Jupiter al in het zuiden en Saturnus in het zuidoosten. Op zaterdag 13 juli staat Jupiter dicht bij de maan aan de hemel. De twee reuzenplaneten zijn de rest van de nacht te zien. In de vroege ochtend, net voor de zon opkomt is er een glimp van Venus laag in het noordoosten te zien. Dat duurt niet lang; het is snel te licht.
 

Meteoren

 
De zwerm Alfa-Capricorniden, weinig actief, komt rond middernacht uit de richting van het noorden. De maximale activiteit van deze zwerm is 5 meteoren per uur en wordt aan het einde van deze maand verwacht. Een andere zwerm, de Delta-Aquariden-Zuid, is actiever en bereikt met 16 meteoren per uur zijn maximum ook aan het einde van deze maand. Deze meteoren komen uit de richting van sterrenbeeld Waterman. Dat staat in de nanacht in het zuiden.
 
René P. Elings
tel. 0527-699142 / 06-51931417; e-mail: