‘Je ziet de rijpe kersen zo hangen’

Luttelgeest - Tegen de schuur bij Fruitbedrijf Hoekstra aan de Oosterringweg in Luttelgeest staan tientallen fietsen. De stalen rossen verraden dat de kersenpluk in volle gang is en er iets te verdienen is voor scholieren en studenten.

Jan Hoekstra rijdt met zijn tractor geladen met koffie, thee en appelgebak door de kersenboomgaard. Het is rond half tien; tijd voor koffie voor het plukkerslegioen. Tussen de bomen worden haastig campingstoeltjes uitgezet en schenkt Jan alvast thee en koffie in voor de plukkers die uit het niets uit de boomgaard verschijnen.

VW Golf

Sander Barneveld (18) uit Luttelgeest studeert bouwkunde aan de rijksuniversiteit Groningen en verdient met de propedeuse op zak graag wat geld bij om zijn 29 jaar oude Golf VW op de weg te houden. ‘Dat is mijn grote hobby. Ik ben fan van klassieke auto’s. Ik ga deze zomer tweemaal met de VW Golf op vakantie; een weekje Hamburg en een week naar Limburg met vrienden.’

Sander is een ervaren kracht bij Fruitbedrijf Hoekstra. Vier jaar geleden stapte hij voor het eerst binnen. ‘Mijn moeder gaat hier naar de boerderijwinkel voor groente en fruit en wees me erop dat ze kersenplukkers vroegen. En sindsdien werk ik hier in de zomer.’ In Groningen waar hij studeert en woont heeft hij een bijbaan bij een Jumbosupermarkt. ‘Het mooie hier is dat ik lange dagen kan maken. In de supermarkt houdt het met 5 of 6 uur werken wel op. Hier maak ik minimaal 8 uur.’

Met hand geplukt

De bouwkundestudent werkt voornamelijk in de boomgaard, maar het plukken wordt af en toe afgewisseld met inpakwerk bij de sorteermachine. De kersen van Fruitbedrijf Hoekstra gaan de hele wereld over en worden louter met de hand geplukt. ‘Veel mensen hebben er geen idee van, maar de pluk gebeurt gewoon met de hand’, zegt Joke Hoekstra van het Fruitbedrijf. En dat betekent dat het bedrijf veel handen nodig heeft in de kersentijd om de vrucht met steeltje en al te plukken.

Dat die tijd grotendeels samenvalt met de schoolvakanties is daarbij mooi meegenomen. Dan is de arbeidsmarkt met tieners die een centje willen bijverdienen niet krap. Door de verschillende rassen kersen die Hoekstra heeft, is erbovendien een lange oogsttijd en de hele zomer werk.

Rijlessen

De 18-jarige Melinda Beld uit Marknesse is ook een bekend gezicht tussen de kersenbomen. ‘Ik ben hier al voor het vierde jaar’, vertelt ze tijdens de koffiepauze in de boomgaard. Melinda doet de opleiding doktersassistent aan het ROC Flevoland in Lelystad en heeft net het eerste jaar met succes afgerond. Het vakantiewerk moet haar een financiële basis geven om dit najaar met dure rijlessen te kunnen beginnen. ‘Daar is veel geld voor nodig’, zegt ze met een glimlach.

Door het jaar heen werkt ze als weekendkracht bij Xenos in Emmeloord, maar dat contract loopt op z’n eind. ‘Ik zoek eigenlijk weer een nieuw weekendbaantje.’ Melinda werkt graag en maalt er niet om om iedere ochtend om 7.00 uur paraat te zijn in de boomgaard. ‘Ik ga nooit op vakantie. Naast het vakantiewerk ben ik actief bij de bouwgroep Venomenaal van het Bloemencorso in Vollenhove.’

Corso Vollenhove

De doktersassistente in spe is in die bouwploeg zelfs handig met het lasapparaat. ‘Ach ja en tapen en bloemen steken. In zo’n ploeg leer en doe je veel.’ Met al deze bezigheden blijft er ook geen tijd over voor vakantie. ‘Nee ik ben druk zat.’ Alleen op de laatste zaterdag van augustus als het corso Vollenhove plaatsvindt, werkt ze niet.

Het mooie van het werk in de boomgaard vinden Sander en Melinda dat ze er niet bij hoeven na te denken. ‘Het is lekker simpel werk en de afwisseling met inpakken is wel leuk.’ In de boomgaard worden de plukkers per uur uitbetaald. Baas Jan Hoekstra schat in dat de gemiddeld plukker per dag 100 kilogram kersen van de bomen haalt. ‘Het ene jaar is daarbij het andere ook niet. Vorig jaar was het veel moeilijker, toen moest je de rijpe kersen zoeken’, merkt hij op. De natuur werkt een goede kersengroei dit jaar in de kaart, stelt Hoekstra.

Sander en Melinda beamen dat. ‘Je ziet de rijpe kersen nu wel hangen, dat maakt het veel gemakkelijker en daardoor pluk je veel meer.’

Cees Walinga