Kistje Bonnata piepers voor Oranjes

Emmeloord - Burgemeeester Harald Bouman heeft vrijdagmorgen voor het eerst in zijn leven aardappels gerooid voor de Oranjes.

Hij rooide de Bonnata aardappel samen met directeur Peter Ton van STET Holland op het demoveld van het handelshuis aan de Hannie Schaftweg in Emmeloord in aanwezigheid van AZC-bewoners uit Somalië, Kameroen, Libanon, Turkije, Pakistan, Syrië en Mexico. Verder waren er vertegenwoordigers van het Agrofoodcluster van de partij.

De Bonnata is een multifunctionele aardappel, zeer geschikt als tafel-, bak-, en fritesaardappel. Hoe de pieper op tafel komt in Huis ten Bosch is nog niet bekend. Om de veelzijdigheid van deze aardappel te laten zien, serveerden bewoners van het AZC in Luttelgeest vrijdag direct na het oogstmoment een aantal internationale gerechten met de koningsaardappel als basis.

Het motto “Multipurpose potato for multi culti people” is op deze manier direct in het veld tot uitdrukking gebracht. Naast de aardappelen, gaat er ook een receptenboekje mee in het mandje voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima en hun dochters.

Traditie

De traditie van de Koninklijke aardappel startte in 2013, bij het bezoek van de Koning en Koningin aan Noordoostpolder. Onder auspiciën van het Agrofoodcluster organiseert ieder jaar een ander aardappelhuis in de Noordoostpolder het aanbieden van de Koningsaardappel.