POLDERHEMEL | Sterrenwacht

Er zijn plannen om in Nederland een nieuwe sterrenwacht te bouwen. Deze zal in het Lauwersmeergebied worden geplaatst omdat het daar ‘s nachts nog echt donker wordt.

 In het Dark Sky Park in het Lauwersmeergebied is het goed sterrenkijken. (© Foto door Jan Koeman)
 
Aflevering 1234
17 JULI – 24 JULI
 

Dark Sky Park

 
In het betreffende gebied ligt het Dark Sky Park waar geen storende lichtbronnen in de buurt zijn. En die zullen er ook niet komen. Het is een beschermd gebied. De sterrenwacht zal bij het Activiteitencentrum Lauwersnest van Staatsbosbeheer in Lauwersoog worden gebouwd. Staatsbosbeheer heeft het Kapteyn Instituut van Rijksuniversiteit Groningen gevraagd medewerking te verlenen bij het realiseren van sterrenkundige elementen in het Dark Sky Park.
 
De sterrenwacht wordt met hulp van studenten en kenners op het gebied van telescoopbouw gerealiseerd ten behoeve van sterrenkundestudenten en in mindere mate ook van middelbare scholieren met sterrenkundeprojecten. Tevens zal de sterrenwacht zo nu en dan geopend zijn voor algemeen publiek die dan de sterrenhemel op optimale wijze kunnen ervaren. Bij de sterrenwacht komt ook een waarneemterras voor mobiele telescopen.
 

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

 
ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 20 juli)
Zon op: 05.37 uur; onder 21.48 uur.
Maan op: 23.44 uur; onder 10.12 uur (zondag).
 
MAAN – De schijngestalte van onze trouwe wachter neemt alweer af. Op donderdag 25 juli komt de maan om 03.18 uur in de schijngestalte van Laatste Kwartier (half, sterrenbeeld Vissen/Zeemonster). De maan is aan de ochtendhemel te bewonderen.
 
PLANETEN – Als het donker wordt staat Jupiter al in het zuiden en Saturnus in het zuidzuidoosten. De twee reuzenplaneten zijn de rest van de nacht te zien. In de vroege ochtend, net voor de zon opkomt is er een glimp van Venus laag in het noordoosten te zien. Dat duurt maar kort; het is al snel te licht.
 

Meteoren

Zowel de Alfa-Capricorniden als de Delta-Aquariden-Zuid zijn momenteel actief. De laatstgenoemde produceert wat meer meteoren dan de eerstgenoemde. De Alfa-Capricorniden komen ‘s nachts ruwweg uit het noorden, de Delta-Aquariden-Zuid uit het zuiden.
 
René P. Elings
tel. 0527-699142 / 06-51931417