Recordaantal vlinders geteld in Kuinderbos

Kuinderbos - Bij de vlindertelling in het Kuinderbos werden zondag maar liefst 2344 vlinders geteld. ‘Een record’, laat organisator en boswachter Harco Bergman weten.

Er werden 23 verschillende soorten geteld. Een bijzondere soort die waargenomen werd was de grote weerschijnvlinder. De meest getelde vlinders waren het bruine zandoogjes met 867, koevinkjes ( 730) en kleine koolwitjes 165. Staatsbosbeheer en De Vlinderstichting hielden voor de vierde keer een grote vlindertelling in het Kuinderbos. Het doel is om de vlinderstand goed in kaart te brengen en natuurlijk extra aandacht voor de vlinders te krijgen.

Negentig vrijwilligers

Dankzij de negentig vrijwilligers was het mogelijk om deze omvangrijke telling uit te voeren. Kars Veling van de Vlinderstichting gaf een presentatie over het herkennen van de vlindersoorten van het Kuinderbos. Daarna gingen de tellers in groepjes op pad. Verspreid over 31 telroutes, met een totale lengte van 77 kilometer, werd in het hele Kuinderbos geteld. Er waren zeer ervaren “vlinderaars” bij, maar ook mensen die nog geen vlinderervaring hadden.

Elk groepje telde een uur lang alle vlinders die ze op hun telroute tegenkwamen. Boswachter Harco Bergman van Staatsbosbeheer ziet de vlindertelling in het bos als een mooie onderdeel van de landelijke tuinvlindertelling, die plaatsvindt van 6 tot en met 28 juli.