Patiënten NOP en Urk vooral naar Antonius

Urk - De kraamkamer van Urk staat in Sneek. De meeste pasgeboren Urkers die in het ziekenhuis bevallen, zien het licht in het Anontius Ziekenhuis.

In het vierde kwartaal van het vorige jaar waren dat er 46. Het Sneker ziekenhuis is de voornaamste uitwijk sinds het faillissement van de MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad. In het Zwolse Isala kwamen 14 Urkers ter wereld, in het Heerenveense Tjongerschans 4.

Jonge ouders uit Urk moeten wel even rijden. Voor acute verloskundige situaties was de snelst gemeten ambulancerit vijftig minuten, van het tijdstip van melding tot de aankomst in het ziekenhuis. Het staat in een toekomstverkenning voor de zorg in Flevoland, gemaakt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Spoedeisende hulp

Ook op het gebied van andere spoedeisende hulp heeft het Antonius het flink drukker gekregen. Gemiddeld 14 procent van het aantal patiënten voor spoedeisende hulp is er afkomstig uit de Flevopolder. De piek lag in april van dit jaar; 150 patiënten op de spoedpoli kwamen uit de Noordoostpolder en Urk, op een totaal van 1139. De Tjongerschans in Heerenveen is minder in zwang. Hier kwam in het eerste kwartaal van dit jaar 3 procent van de patiënten op de spoedpoli uit de Flevopolder.