STOPPELS | Vader

Dierbare herinneringen. Ze zijn meer waard dan alles wat goud of geld is. Als ik mijn ogen even dicht doe, komen er veel van deze herinneringen naar boven, waar mijn vader een rol in speelt. Bijvoorbeeld samen op vakantie of dat ik mee mocht naar zijn werk. Herinneringen aan tijden dat ik er ‘doorheen zat’ en mijn vader zijn hand op mijn schouders legde.

Hij steunde me, ook als ik onhandige keuzes maakte. Als puber botste het ook regelmatig. Ik dacht meer ruimte nodig te hebben, dan dat hij mij gaf. In die jaren was het lijntje tussen ons soms dun… en toch bleek het lijntje krachtig en onbreekbaar. Mijn laatste herinnering aan hem is van zo’n 10 jaar geleden. We moesten afscheid nemen, omdat een hersenbloeding zijn leven hier op aarde deed ophouden. Ik ben ongelooflijk trots dat ik een vader had die het zorgen voor zijn gezin als prioriteit had.

Botste

Nu ik zelf vader ben, begrijp ik steeds beter de keuzes die hij maakte. En sta ik voor dezelfde keuzes. Hoe zullen mijn kinderen mij herinneren, als ooit mijn dag van afscheid komt? Ik probeer met alles wat in mij is, er voor ze te zijn, lief te hebben, te troosten bij verdriet, op te beuren als ze gevallen zijn en in de bres te springen als er problemen zijn. Kortom ‘Er zijn’, ook als ze keuzes maken die de mijne niet zijn. Ik probeer ze ook te leren dat vergeving vragen bij gemaakte fouten, krachtig is. Tijd te nemen voor hun verhalen, ook al liggen die niet altijd in mijn interessegebied. Prioriteit te stellen bij activiteiten die voor hen belangrijk zijn (al moet ik daar mijn drukke agenda voor aanpassen). Ik wil het! Een vader zijn, die er onvoorwaardelijk is.

Ik realiseer me dat dit soms buitengewoon ingewikkeld is en dat het soms ook even niet lijkt te werken. Maar al lijkt het lijntje dun, knip het nooit door vaders! Investeer in je zonen en dochters. Zet elke week tijd apart om een leuke activiteit te doen. Ook als de band met de kinderen ingewikkeld is geworden door afstotend en negatief gedrag. Ik ben er van overtuigd dat elk kind hunkert naar een vader waar hij of zij trots op kan zijn, die tijd neemt voor hem of haar.

Jeugdzorg

Als wethouder jeugdzorg word je soms geconfronteerd met zeer pijnlijke gezinssituaties en moet er helaas besloten worden dat samen verder onder 1 dak (tijdelijk) niet mogelijk is. Het raakt me diep als ik zie hoe afwegingen en keuzes gemaakt moeten worden, die diepe sporen achterlaten wat de keuze ook is. Maar ook dan als de lijntjes flinterdun en niet meer aanwezig lijken te zijn, vaders laat weten dat je onvoorwaardelijk van je kind houdt, al wil/kan deze je (tijdelijk) niet meer zien.

Vaders hou vol! Uw zoon, uw dochter is het altijd waard om voor op de uitkijk te staan. Laat merken dat uw liefde onvoorwaardelijk is. Vaders, investeer juist deze periode van vakantie en onthaasting in het dierbaarste wat u gekregen heeft. Meer dan goud, geld of goed zijn dierbare herinneringen in de harten van uw kinderen. Deze zijn onuitwisbaar!

Afgelopen week zou mijn vader 79 geworden zijn. Papa bedankt voor de vader die je voor me was en je onvoorwaardelijke liefde en steun. Je zoon.