Leertraject maakindustrie in NOP

Emmeloord - Werkcorporatie en UWV werken samen met onder andere gemeente Noordoostpolder om kandidaten met een WW- of bijstandsuitkering naar de Maakindustrie in Noordoostpolder te begeleiden.

Geselecteerde kandidaten beginnen in januari 2020 met een BBL-traject (Beroeps Begeleidende Leerweg). De opleiding en stage zullen ongeveer 3 maanden duren met behoud van uitkering. Per 1 maart 2020 ligt er, bij gebleken geschiktheid, een arbeidsovereenkomst voor minimaal 12 maanden gereed bij een werkgever uit de Noordoostpolder. De opleidingstrajecten worden gefinancierd vanuit het Opleidingsbedrijf Metaal (OBM) en Servicepunt Techniek Flevoland.

Personeelstekort

Deze aanpak vloeit voort uit het feit dat in de sector Industrie één op de vijf werkgevers belemmeringen door personeelstekort ervaart. In Flevoland behoren tot de moeilijk vervulbare vacatures onder meer installateurs luchtbehandeling en koeltechniek, assemblagemonteurs werktuigbouw, automonteurs en elektriciens en monteurs elektrische bedrijfsinstallaties.

In 2018 hebben Zuidberg Frontline Systems B.V., Suplacon, Kamplacon, Kampstaal – GB Steel Group, Tolsma-Grisnich, Polder Staal, producties B.V., Machineconstructies Marknesse BV (MCM) en Geesinknorba B.V. samengewerkt om geschikt personeel te vinden in het traject ‘Toekomst in de Maakindustrie’. Deze bedrijven uit de Noordoostpolder maken onder andere onderdelen voor machines, voertuigen, boten en diverse installaties. De geslaagde pilot van 2018 krijgt in 2020 een vervolg.