Nieuw selectieteam: De beste poldermeiden bij elkaar

​Marknesse - De Noordoostpolder is een selectieteam rijker. Zestien meisjes vormen een voetbalselectie, die van Jean Paul Schwab en Arie Hoekstra extra trainingen krijgt en in de tweede helft van 2019 wedstrijden gaat spelen.

De zestien (geboren in 2006, 2007 of 2008) talenten zijn overgebleven na een selectiedag, eind juni op de velden van SVM, waar 38 meiden bij elkaar kwamen. ‘Het zijn allemaal meiden, die er bij hun eigen team bovenuit steken’, zegt Christine Dijkstra. ‘We proberen ervoor te zorgen, dat ze niet stil blijven staan in hun ontwikkeling. We willen ze meer uitdaging bieden.’ Alle clubs zijn benaderd, maar ze zijn nog niet allemaal aangesloten. De werkgroep houdt wel alle verenigingen op de hoogte in het kader van #samensterk. 

Selectieteam

Christine Dijkstra en Ria Bos, bij Flevo Boys verantwoordelijk voor de coördinatie van de vrouwentak, hebben zitting in de werkgroep, die vorm geeft aan het initiatief tot de vorming van een selectieteam voor meisjes jonger dan veertien jaar. Daarin zitten ook afgevaardigden van SVM en SV Urk. Lilian Brouwer en Arie Hoekstra, beiden van Urk, zijn de initiatiefnemers van het project. Zij werden op het idee gebracht tijdens een symposium van de KNVB, die trouwens ook de werkgroep begeleidt en van tips en tops voorziet.

Mede door de successen van de Oranje Leeuwinnen is vrouwen- en meisjesvoetbal booming. Steeds meer meisjes melden zich aan bij voetbalverenigingen. Uit cijfers van de nationale voetbalbond, van eind 2018, blijkt dat er nu meer dan 150.000 vrouwen en meisjes in Nederland voetballen. Ook Flevo Boys noteert veel aanwas van meisjes en vrouwen. ‘Bij MO15 moeten we al selecteren. Zo hoort het ook’, vindt Dijkstra. Kwalitatief moet het meidenvoetbal ook groeien. In dat licht moet ook de meisjesselectie worden bezien. Het algehele niveau in de polder moet omhoog.

Wedstrijden

Dijkstra en Bos zijn supergemotiveerd. Ze willen van het project een succes maken om meisjesvoetbal in de polder een kwaliteitsinjectie te geven. Bos: ‘Lang is gedacht: als ze maar bezig zijn, is het goed. Rommel maar wat aan. Wij willen werken met goede trainers, die de meiden echt wat kunnen leren.’ Hoe raar het ook klinkt, om trainers in clubverband te vinden valt niet mee. Dijkstra: ‘Als we vaders vragen of ze het team van hun dochter willen trainen, is het antwoord vaak ontkennend. Driekwart wil geen meiden trainen.’

Vanaf september gaat de polderselectie om de twee weken trainen bij SVM. Verder gaat de selectie in oktober en november wedstrijden spelen tegen de Soccer Academy 4 Girls uit Heerenveen en tegen SVM JO13-1. ‘Dit moet een blijvertje worden en als het lukt dit project te laten groeien, zou dat leuk zijn’, zegt Bos. ‘We gaan natuurlijk evalueren. Als het beeld positief is, kan een leeftijdscategorie worden toegevoegd. De afspraak is tot het eind van dit jaar in ieder geval door te gaan en dan zien we wel hoe groot het wordt.’

Harry de Ridder