Vissers in actie tegen windparken op zee

Urk - De belangengroep van vissers Eendracht Maakt Kracht (EMK) van Urk heeft een petitie waarmee ze realiseren van nog meer windmolenparken op de Noordzee wil tegengaan.

De windmolens tasten de visstand aan, stellen de vissers. De EMK weet dat de windmolenparken nu al zorgen voor minder vangst. Ook zitten er vaker dode dolfijntjes en zeehondjes in de netten van de Urker vissers, zegt de belangenvereniging. EMK selt dat de windmolenparken bij de aanleg al zorgen voor een ingrijpende verstoring van de visstand, onder meer door de aanleg van de fundering. Ook zou het lage infrasonore geluid van de molens het leven onder water aantasten. Verder wijst de organisatie op de elektromagnetische straling van de stroomkabels naar de kust.

Omvaren

Daarnaast zorgen de parken op zee ervoor dat er minder visruimte is voor de vissers en ze vaker uren moeten omvaren. Met de petitie hoopt de EMK plannen voor nog meer parken tegen te kunnen houden. De campagne is inmiddels los en er zijn al 1700 handtekeningen binnen. De petitie ondertekenen kan hier