Corinne Nugter wint NK, volgt nu WK in Qatar?

Den Haag / Emmeloord - Voor de zevende keer in successie is Corinne Nugter Nederlands kampioen discuswerpen geworden. Een worp van 58 meter en 2 centimeter volstond voor de titel. Nu nog de WK-limiet werpen.

De 27-jarige atlete van AV NOP was in Den Haag een maatje te groot voor haar grote concurrente, de pas 19-jarige Jorinde van Klinken uit Assen. Zij werd tweede met een worp van 55,34 meter. ‘Winnen blijft leuk’, reageerde Nugter op haar zevende titel. ‘Ik was als tweede geplaatst, dus de zege was voor mij absoluut geen zekerheidje. Daarom ben ik blij dat het me gelukt is om weer Nederlands kampioen te worden.’

Nugter verbeterde zich de afgelopen jaren enorm. Elk jaar wierp ze weer meters verder. Haar prestatiecurve vertoonde een constant stijgende lijn. ‘Dat is een mooie lijn, maar garanties biedt de lijn me niet’, zei ze. Haar persoonlijke record van 60 meter en 2 centimeter is inmiddels overtroffen door Van Klinken, die de WK-limiet van 61,20 meter al heeft geworpen. De 58,02 meter van Nugter op het NK, goed voor de beste seizoenprestatie, is daar nog een paar meter van verwijderd.

Concurrentie

Vorig seizoen kwam Jorinde van Klinken al dicht in de buurt van de prestaties van Nugter en versloeg de discuswerpster uit Assen haar bijvoorbeeld tijdens de Gouden Spike. Nugter: ‘Ik vind die concurrentie wel mooi. Het houdt me scherp.’ De wereldkampioenschappen atletiek worden van 28 september tot en met 6 oktober gehouden in Doha, Qatar. Zolang heeft Nugter niet om aan de limiet te voldoen.

Tot 6 september heeft de zevenvoudig Nederlands kampioen de tijd om boven zichzelf uit te stijgen en de limiet te werpen. Daarvoor is een dik persoonlijk record nodig. Ze heeft nog geen programma voor de komende weken vastgesteld. ‘We zoeken natuurlijk wedstrijden waar de omstandigheden voor mij ideaal zijn.’ Nugter wil zichzelf niet teveel druk opleggen, maar geeft toe dat deelnemen aan een WK wel heel tof zou zijn.

‘Afgezien van de Olympische Spelen zijn de wereldkampioenschappen het grootste toernooi. Aan het WK meedoen zou natuurlijk supergaaf zijn. Het zou heel jammer zijn als het me niet lukt om me voor dat toernooi te kwalificeren. Het wordt spannend.’

Harry de Ridder