Grote brand bij VS Apple Industries in Marknesse

Marknesse - Bij VS Apple Industries, de grootste appelschillerij van Nederland, aan de Blokzijlerdwarsweg in Marknesse is dinsdagavond een grote brand uitgebroken. De enorme rookwolken van de brand waren tot in de verre omtrek te zien.

De brand brak rond kwart over zes uit. De brandweer rukte met groot matieeel uit. Onder andere wagens uit Marknesse, Vollenhove, Emmeloord, Ens, Nagele en Urk werden ingezet voor de brandbestrijding. De brandweer wist te voorkomen dat het vuur oversloeg op het woonhuis op het erf. De rest ging in vlammen op en was niet meer te redden. De brandweer heeft de loodsen gecontroleerd laten uitbranden.

Er zou vermoedelijk asbest bij de brand zijn vrijgekomen. Daarop werd door de brandweer een groot gebied afgezet. Mensen in de buurt werd opgeroepen om uit voorzorg ramen en deuren dicht te houden. Uit de omgeving Blokzijl kwamen meldingen van neerkomende roetdeeltjes. Ook in de omgeving van Vollenhove en Kraggenburg was er stankoverlast. De brandweer zette een meetploeg in en er kwam een adviseur gevaarlijke stoffen ter plaatse. Zij hebben onderzoek gedaan of de roetdeeltjes schadelijk kunnen zijn voor de volksgezondheid, maar dat bleek niet zo te zijn.
 

VS Apple Industries B.V.

VS Apple Industries B.V. is een familiebedrijf dat sinds 1990 appels en fruit tot gesneden producten, puree's en vullingen verwerkt. De producten worden voornamelijk afgezet in de ambachtelijke bakkerij, de industriële bakkerij en de zuivelindustrie. Het bedrijf is op dit gebied een van de meest vooraanstaande verwerkers van Europa.