Stoppels | Geloven

Je moet er in geloven, zegt wijnboer Cor van der Vreeken van de Maronesse in Marknesse als ik hem vraag of muziek echt goed is voor druiven. Hij kent de verhalen over het inzetten van Mozart, Chopin en Bach om tot een betere druivenoogst te komen. ‘De Reestlandhoeve in Balkbrug doet het ook. Daar hangen geluidsboxen in de wijngaard’, weet Van der Vreeken. Hij gebruikt geen muziek voor het welzijn van zijn druiven.

Chopin

Een druivenboer ten noorden van Toulouse kwam er onlangs mee in het nieuws. Hij vertroetelt zijn druiven met piano- en orgelmuziek. Hij moest eerst ook lachen om de boeren die het onorthodoxe middel gebruiken, bekende de druiventeler, maar uiteindelijk probeerde hij het toch. De therapie is bedacht door de Franse natuurkundige Joël Sternheimer. Hij zegt dat de frequenties van de muziek de golven nabootsen die planten zelf ook creëren tijdens de zogeheten eiwitsynthese. De muziek kan de eiwitsynthese stimuleren, de groei bevorderen en ziektes tegenhouden, beweert hij al jaren en hij krijgt steeds meer volgers.

Bordeaux

De Franse wijnboer bij Toulouse had te kampen met een hardnekkige schimmel die de druivenstokken aantastte. En onder het mom van baat het niet dan schaadt het niet, zette hij de muziektherapie in voor zijn druiven en hing de boxen op. Hij is al niet meer de enige in de streek die het milieuvriendelijke middel gebruikt. In de Champagnestreek en ook rond Bordeaux klinkt steeds meer klassiek door de wijngaard, want het schijnt te werken. De druivensterfte is er met 75 procent gedaald wordt er beweerd.

Stellenbosch

Op de bekende wijngaard van Stellenbosch in Zuid Afrika weten ze dat ook. Daar moet vooral barokmuziek de druivenranken in conditie houden. Op de Reestlandhoeve klinkt vooral Mozart. Op de website vertelt eigenaresse Wilma dat de frequentie van deze muziek een versterkende werking heeft op de celwanden van de druivenstokken. Daarnaast vindt er een experiment plaats met fragmenten van cello-muziek om schimmels te bestrijden. Ze noemt het een vorm van homeopathische ziektebestrijding.

Hoe mooi zou het zijn als de akkerbouwers in de polder alle schimmels en ziektes in de gewassen zouden kunnen bestrijden met muziek. Dat is ook nog eens goed voor het milieu. Ik zie de boxen al hangen boven alle akkers met voor ieder gewas een eigen muzieksoort. Wie weet, je moet er gewoon in geloven.

Cees Walinga