VS Apple Industries wil ‘snel weer operationeel zijn’

Marknesse - Het bedrijf VS Apple Industries aan de Blokzijlerdwarsweg in Marknesse, dat vorige week dinsdag verwoest werd door een felle brand, hoopt binnenkort op een alternatieve locatie de werkzaamheden te kunnen voortzetten.

Caroline de Vente van het familiebedrijf dat appels en fruit tot gesneden producten, puree’s en vullingen verwerkt, kon bij het ter perse gaan van deze krant nog geen concrete uitspraken doen, maar laat weten dat er positieve ontwikkelingen zijn. ‘Alles wordt in het werk gesteld om zo snel mogelijk weer operationeel te zijn, zodat onze afnemers, zoals bakkerijen en zuivelindustrie, geen hinder hebben van de gevolgen van de brand.’

Oorzaak onbekend

Hoe de verwoestende brand, dinsdagavond rond kwart over zes in de avond, is ontstaan is nog steeds niet bekend. Op het moment dat de brand uitbrak waren er drie medewerkers in het bedrijf bezig met schoonmaakwerkzaamheden. ‘En achteraf maar mooi dat er weinig mensen aanwezig waren’, zegt De Vente.

Het vuur sloeg namelijk razendsnel om zich heen. Toen de brandweer van Marknesse als eerste arriveerde, waren de loodsen al niet meer te redden. Ook een voorraad appels en kisten op het terrein gingen verloren. Assistentie vanuit Vollenhove, Emmeloord, Ens, Nagele en Urk waren toen al onderweg naar de Blokzijlerdwarsweg, waar een enorme rookwolk de ramp tot in de wijde omtrek zichtbaar maakte.

Zeventig man

De brandweer, die uiteindelijk zeventig man inzette, richtte zich met succes op het behouden van het woonhuis op het erf. De hulpdiensten lieten de loodsen ‘gecontroleerd’ uitbranden. Het nabluswerk duurde tot diep in de nacht. Omdat er een vermoeden bestond dat er asbest vrijgekomen was, werden buurtbewoners opgeroepen uit voorzorg ramen en deuren dicht te houden. Tot uit Blokzijl kwamen meldingen van neerdalende roetdeeltjes en veel stankoverlast. De meetploeg van de brandweer en een ter plaatse geroepen adviseur gevaarlijke stoffen constateerden dat de roetdeeltjes niet schadelijk waren voor de volksgezondheid.

Bij de brand werden wel restanten van zonnepanelen verspreid. De gemeente Noordoostpolder riep inwoners daags na de brand op om als ze deze deeltjes vinden deze op te ruimen.