Vieze penetrante geur op Urk

Urk - De brandweer heeft donderdagmiddag 8 augustus langdurig onderzoek gedaan naar de herkomst van een rare en penetrante geur in een woning aan de Wijk 2 op Urk.

De bewoonster van het monumentale huis rook sinds donderdagochtend een vreemde maar vervelende lucht. Rond 14:00 uur belde zij de hulpdiensten, die met spoed ter plaatse kwamen. De meters van de brandweer sloegen bij aankomst niet aan. Zowel het huis als het riool werden gecheckt. Na uitgebreid onderzoek, samen met netbeheerder Liander, werd geconcludeerd dat de lucht geen gas of iets daarop lijkend was. Maar de sterke geur verdween niet uit zichzelf.

Metingen

Een speciale adviseur voor gevaarlijke stoffen van de Veiligheidsregio IJsselland werd ingeroepen. Hij verrichtte verder onderzoek met andere en nog specifiekere meetapparatuur. Ook bij de buren, pizza & grill house La Cassa, werden metingen gedaan.

Na langdurig onderzoek is er geen exacte herkomst van de vreemde lucht achterhaald. Vermoedelijk kwam het uit het dak of de muur, maar de lucht had geen gevolgen voor de volksgezondheid, vertelde de officier van dienst van de brandweer. Men heeft de woning geventileerd waarna er rond 17:30 uur kon worden ingerukt.