Urk pelgrimsoord voor vrome zanger

Urk - Een zomer zonder Zingen in de Zomer op Urk is niet meer denkbaar. De 44ste editie die gaande is, trekt weer duizenden zanglustigen naar het voormalig eiland. Het aantal bezoekers van 17.500 dat vorig jaar kwam, wordt dit jaar beslist weer gehaald, stelt voorzitter Jan de Boer dankbaar en tevreden vast.

‘Velen voelen het als een pelgrimmage’, weet De Boer uit gesprekken die hij met de bezoekers voert. Zijn grootvader Evert de Boer vond 45 jaar geleden dat Urk iets moest bieden aan de toeristen die naar het idyllische eiland kwamen en steeds de kerkdeuren dicht vonden. ‘En als je ze openstelt moet er ook iets te doen zijn, want anders staan ze twee minuten later weer buiten’, vertelt kleinzoon De Boer over de visie van zijn opa. Het initiatief van zang, meditatie, solisten en orgelspel dat hij destijds met enkele Urkers nam, bleek een gouden formule.

Deuren open

Aan de opzet is in al die decennia nauwelijks gesleuteld. ‘We hebben nu via sociale media de mogelijkheid om via Facebook nog veel meer mensen te bereiken. We weten dat mensen in Amerika, Zwitserland en waar ook ter wereld meeluisteren en zingen. En zeker ook heel veel in Nederland.’ Iedere werkdag in de zomer is er in het Kerkje aan de Zee een programma met zang, meditatie en orgelspel en op acht woensdagen is het de hele dag feest met het zingen van lofliederen en Psalmen in de Bethelkerk, die bijkans te klein is voor de vele zangliefhebbers.

Dagjesmensen

De eerste Zingen in de Zomer was op 10 juli en de laatste editie is op woensdag 28 augustus. De Boer: ‘Voor sommige kerkelijke gemeenten in Nederland is Zingen in de Zomer ook een vast uitje geworden. Ze komen voor de gemeenschapszin met de bus naar Urk, bijvoorbeeld uit Giessen en Asperen. Die groepen komen al jaren. Maar er komen vooral veel dagjesmensen uit alle windstreken van Nederland voor de zang, een rondje door het dorp, een kijkje bij de vuurtoren en natuurlijk een visje.’

‘‘s Middags begint het zangprogramma al om 14.00 uur in de Bethelkerk, er is een orgelconcert in de namiddag en ‘s avonds is de grote samenzangavond met optredens van koren’, vertelt De Boer, die voorzitter is van de evangelisatiecommissie van de PKN. Vergelijkbare evenementen in Nederland zijn er volgens hem niet. ‘In Katwijk, Scheveningen en op plekken in Zeeland zijn er ook wel zangavonden in de zomer, maar niet dagelijks en zo intens en groot als hier.’

Zingen verbindt

De Boer nam het stokje over van zijn vader Klaas die in 2014 overleed. De Boer verbaast zich niet over de enorme aantrekkingskracht van het zomerzangfestijn. ‘Zingen verbindt. Als je een kerk vol mensen hebt, die allemaal praten dan versta je niets, maar als ze samen zingen, doe je dat wel. Ik zie onze zangdagen ook als een lichtpuntje in een wereld die seculariseert.’ Het Zingen in de Zomer zal op Urk nog niet verstommen. De Boer noemt het evenement een baken voor hedendaagse pelgrims. En die moeten er vroeg bij zijn, want de kerk is in een mum van tijd vol.

Cees Walinga