Matheo Boxum Europees kampioen

Emmeloord - Matheo Boxum heeft in Warschau de Europese titel blitz-dammen bij de welpen gewonnen. Het grote damtalent uit Emmeloord was met afstand de beste. In het reguliere toernooi werd hij gedeeld zesde.

Daarmee heeft de tienjarige dammer zich fors verbeterd in vergelijking met vorig jaar, toen hij twaalfde en vijfde werd. Het blitz-dammen is een supersnelle variant van de denksport. Matheo Boxum speelde maar twee keer remise (onder andere tegen Stepan Shchetkin, Europees kampioen regulier en rapid). De eerste en de laatste zes partijen won de jonge Boxum glansrijk. ‘We weten dat hij snel en handig is en stiekem hoopten we op een podiumplek’, zei vader Alex. 'Maar dit is een monsterscore. Hij heeft de hele Russische top verslagen. En Shchetkin kwam met remise heel goed weg.’

Progressie

De progressie die Matheo Boxum op het EK heeft getoond stemt tot tevredenheid. Voor het talent uit Emmeloord eindigde een handvol Russen, Oekraïners en een Litouwer. Dammen is in Rusland en in Oekraïne niet weg te denken uit de cultuur. Dammen wordt kinderen daar met de paplepel ingegoten. De begeleiding en training zijn er fantastisch geregeld. Dammen is in Rusland zelfs een vak op school. In dat licht bezien is zijn prestatie in het reguliere toernooi puik te noemen.

Behalve over zijn prestaties zijn mensen om Matheo Boxum heen (ouders, trainers, begeleiders) met name te spreken over de mentale weerbaarheid van de jonge dammer. Alex Boxum: ‘Matheo verloor drie partijen op rij tegen toppers, maar hij liet zich er niet door uit het veld slaan. Hij heeft getoond over veerkracht en weerbaarheid te beschikken. Daarin heeft Matheo zich enorm verbeterd. Dit toernooi was een heel goede leerschool.’ Eind oktober reist Matheo Boxum af naar het Turkse Izmir om daar aan het WK mee te doen.

Harry de Ridder