Bachconcert in Grote Kerk Vollenhove

Vollenhove – In de Grote of Sint Nicolaaskerk te Vollenhove wordt de serie orgelconcerten van deze zomer vrijdag 23 augustus afgesloten met een concert van Minne Veldman van urk.

Het concert op het historische Bosch/Schnitger-orgel (1686) begint vrijdag om 20.00 uur. Minne Veldman is organist van de Rehobothkerk op Urk. Hij speelt een programma met orgelwerken van Johann Sebastian Bach (1685-1750), misschien wel de grootste componist aller tijden. Hoewel er maar één componist op het programma staat, wordt het toch een afwisselend concert.

Het oeuvre van Bach is er groot en veelzijdig genoeg voor. Veldman opent met een majestueus Praeludium en Fuga, gevolgd door een ontroerende koraalbewerking en een feestelijk Concerto. In een uitgebreide Partita en een Triosonate worden alle registers van het orgel gedemonstreerd. Minne Veldman sluit de zomerserie af met Bachs virtuoze Toccata in F-dur.

Concertorganist

Met zo’n 50 orgelconcerten per jaar door heel Nederland is Minne Veldman een veelgevraagd concertorganist. Dit jaar viert hij zijn 25-jarig jubileum als organist met onder meer een uitgebreide jubileumtour door Nederland. Onlangs gaf hij orgelconcerten in Parijs en in Zuid-Afrika en deze zomer presenteerde hij zijn elfde en twaalfde solo-cd.