Brandstichting in twee strobulten bij Espel

Espel - De brandweer is donderdagavond 15 augustus langdurig bezig geweest met twee brandende stroklampen op akkers in het buitengebied van Espel. De branden zijn vermoedelijk aangestoken.

Eén lag aan het Noorderdwarspad en de ander langs het Schapenpad, een paar kilometer van elkaar verwijderd. 

De brandweer kreeg binnen 10 minuten de twee afzonderlijke meldingen binnen. De ploeg uit Creil werd ingezet aan het Noorderdwarspad. Echter was daar weinig voor hen te doen, er was weinig gevaar voor de omgeving. De brandweer heeft het stro gecontroleerd laten uitbranden. 

Graafmachine

Aan het Schapenpad was het gevaar groter. Het stro lag op een geoogst graanveld, wat nog redelijk droog was. Ook was er sprake van veel rook. Daarom hebben de ploegen van Urk en Nagele het vuur geblust. Hierbij kreeg men hulp van een graafmachine van een boer. Daarmee werd de bult uit elkaar getrokken waardoor de resten goed konden worden gedoofd.

De hulpdiensten gaan ervan uit dat de twee hooibulten bewust zijn aangestoken. Door wie is nog onbekend. De politie kwam ter plaatse om dit te onderzoeken. "Dit is geen toeval", aldus een omwonende.