POLDERHEMEL | Reuzenplaneet

Emmeloord - De ruimtesonde Juno die sinds 2016 zijn banen draait rond Jupiter heeft behalve mooie opnamen ook een bijzonder feit over het binnenste van de reuzenplaneet onthuld.

Aflevering 1238

21 AUGUSTUS – 28 AUGUSTUS

Kern veel groter dan gedacht

Uit meetgegevens van de sonde blijkt dat de kern van Jupiter veel groter en minder dicht is dan eerder was aangenomen. Een oorzaak zou kunnen liggen aan een enorme inslag op de nog jonge Jupiter in de begintijd van ons zonnestelsel, 4,5 miljard jaar geleden. De metingen onthullen dat de kern niet alleen uit stenen en ijs bestaat, maar ook uit een mix van helium en waterstof. Ook blijkt daaruit dat de overgang van de mantel (middenlaag) naar de kern geleidelijk is, dus geen scherpe grens. Simulaties laten zien hoe dit is gekomen. Zo blijkt dat bij een botsing van een object met 10 maal de massa van de aarde met Jupiter de nog compacte kern van de reuzenplaneet uit elkaar is getrokken en van samenstelling is veranderd door inmenging van meer naar buiten gelegen lagen.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 24 augustus)

Zon op: 06.34 uur; onder 20.45 uur.

Maan op: 00.36 uur (zondag); onder 17.12 uur (zondag).

Maan

De schijngestalte van onze wachter neemt alweer af. Op vrijdag 23 augustus komt de maan om 16.56 uur in de schijngestalte van Laatste Kwartier (half, sterrenbeeld Stier). De maan is alleen aan de ochtendhemel te zien.

Planeten

In de vroege morgen, kort voor de zon opkomt, is Mercurius laag in het oostnoordoosten te zien; gebruik een verrekijker. Als het in de avond donker wordt staan Jupiter en Saturnus rond het zuiden. De twee reuzenplaneten zijn tot in de nanacht te zien.

Meteoren

Er verschijnen nog maar een paar meteoren per uur. Zij behoren meestal tot de weinig actieve zwerm Kappa-Cygniden. Deze komen uit de richting van sterrenbeeld Zwaan dat ‘s avonds zeer hoog aan de hemel staat bijna recht boven ons hoofd. Van deze meteoren is bekend dat zij traag zijn en plotseling helder kunnen opvlammen.

René P. Elings, tel. 0527-699142 / 06-51931417; e-mail: rpelings@hotmail.com