Twee goals genoeg voor toernooizege SC Emmeloord

Tollebeek - SC Emmeloord heeft voor de derde keer in successie het Tiendorpentoernooi gewonnen door in de finale de strafschoppen beter te nemen dan SVM. De organisatie zal een nieuwe wisselbeker moeten bestellen.

De zondag tweedeklasser was heel efficiënt: twee keer scoren en geen tegentreffer incasseren. Urk 3 en Nagele werden met 1-0 opzij gezet en in de tussenronde waren ook penalty’s nodig om Tollebeek (0-0) uit te schakelen. ‘Bij balverlies hebben we het heel goed gedaan, want we hebben geen doelpunt tegen gekregen’, constateerde Dick Krommenhoek tevreden. De trainer/coach van Sportclub, die het toernooi een ‘verplicht, maar leuk onderdeel van de voorbereiding’ noemde, zag natuurlijk ook dat het in aanvallend opzicht niet geweldig was. ‘Het was heel warm en we hebben de afgelopen week enkele keren pittig getraind. Het was nogal wisselvallig.’

De eindstrijd tussen SC Emmeloord en SVM eindigde in 0-0. De Emmeloorders begonnen beter aan de eindstrijd dan de derdeklasser, maar SVM kwam sterk terug. De ploeg van trainer Martin de Jong had in de poulefase en tussenronde indruk gemaakt door Kraggenburg (3-0), RKO (2-0) en Tonego (3-1) resoluut aan de kant te zetten. In de finale kwam SVM niet tot scoren, ondanks een paar mooie kansen. De beste kans, in de verlenging, was voor Chris Berndsen, maar zijn kopbal werd door Hans Portijk knap gepareerd. In de penaltyserie faalden Richard de Boer (paal) en Chris Berndsen (gestopt) vanaf de stip.

Niet verloren

Martin de Jong zat er niet mee. Hij keek positief terug op het toernooi. ‘Niet verloren en maar één goal tegen, dat is goed. We hebben veel naar voren gestoord. Alleen in de finale werden we af en toe terug gedrongen.’ De Jong heeft zich nog geen doel gesteld voor komend seizoen, daar vindt hij het nog te vroeg voor. ‘3A is sterk met een paar gerenommeerde tegenstanders. Voor dit toernooi hadden we net zo goed geen doel. Ja, de poulefase doorkomen, dan Tonego verslaan en tenslotte de finale winnen.’ Dat lukte net niet, maar SVM heeft aangetoond over een sterke selectie te beschikken.

Twaalf teams

De 55e editie van het toernooi werd met twaalf teams afgewerkt. Oorzaak: de samenwerking tussen Creil en Bant. De clubs (Urk en Flevo Boys waren van de partij met het derde elftal) werkten een halve competitie af en speelden allemaal, de finalisten uitgezonderd, drie wedstrijden van een half uur. Het toernooi werd voor de tweede keer in deze opzet afgewerkt. Of dat volgend jaar weer het geval is, wist Jurjen Breukel, lid van de toernooicommissie nog niet. ‘We moeten eerst evalueren. Wat ook een mogelijkheid is: door de week hele wedstrijden als voorbereiding op het nieuwe seizoen spelen en op de toernooidag zelf de halve finales en de finale afwerken.’

Topscorer: Emiel de Vries (RKO) met vijf goals. Beste speler: Rick Loman (Tollebeek). Fair Play Cup: Tonego.

Harry de Ridder