Tweede Nationale Dag van de Klederdracht op Urk

Urk - De tweede editie van de Nationale Dag van de Klederdracht vindt zaterdag 7 september plaats op Urk.

Ongeveer 20 klederdracht gezelschappen uit heel Nederland komen naar Urk om demonstraties van de verschillende drachten te geven. Burgemeester Pieter van Maaren opent de dag en wethouder Freek Brouwer verzorgt de afsluiting. De demonstraties vinden plaats in het Oude Dorp, rond het plein voor de Bethelkerk. 

Groepen uit heel Nederland

Twee jaar geleden is de eerste editie gehouden van de Nationale Dag van de Klederdracht. Wegens het succes van de vorige keer hebben Museum ‘Het Oude Raadhuis’ en gemeente Urk het initiatief genomen voor deze dag.

Groepen uit heel Nederland verzamelen rond 09.30 uur op Urk en geven gedurende de hele dag demonstraties van de klederdrachten. Ook is er de hele dag een markt van oude ambachten. De groepen lunchen op passagiersschip ‘de Zuiderzee’.

Parade

Rond 16.00 uur is er een parade door het oude dorp waar alle groepen aan meedoen. Inwoners van Urk die voor de gelegenheid klederdracht dragen, mogen ook meelopen in deze parade. De dag is mede tot stand gekomen door een subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds om het behoud van immaterieel erfgoed te stimuleren.