De markt brengt reuring

Emmeloord - Op de warenmarkt op het Kettingplein hangen morgen de slingers uit. De markt viert haar 70ste verjaardag.

Er is alle reden om stil te staan bij de verjaardag, want de markt staat onder druk. De gloriejaren van de handel in de open lucht zijn voorbij en dat geldt niet alleen voor Emmeloord. De prijzen op de markt waar de gulden in het verleden een daalder waard was, staan onder druk.

Er is een moordende concurrentie in met name de non-foodproducten van onder meer goedkope winkelketens, die branchevreemde producten in het schap legden en het internet, weet marktmeester Harmen Oenema. Hij haalt het standgeld wekelijks op bij nog dertig trouwe marktkooplieden. In de hoogtijdagen stonden in de jaren ‘80 en ‘90 maar liefst 90 kramen op De Deel. In 1998 werd de markt in Emmeloord zelfs uitgeroepen tot de beste van Nederland.

Concurrentie

‘Het aanbod was gigantisch met stoffen, fietsen, huishoudelijke spullen en veel voedselkramen’, vertelt Oenema. Na de eeuwwisseling kwam de klad erin. De marktkooplui kunnen met moeite het hoofd boven water houden, wat er ook weer toe leidde dat veel markthandelaren hun nering stopten of geen opvolging hadden.

Om concurrerend te kunnen blijven deed de marktfranchiser zijn intrede op de markt.Om samen goedkoper en concurrerend in te kunnen kopen, of om van die gulden weer een daalder te maken, legt Oenema uit. Dit zijn bijvoorbeeld de kaashandelaren en bakkerijen. Het was overigens niet alleen de prijs, maar ook het winkelgedrag dat veranderde. Met name tweeverdienende jongeren hebben geen tijd om op de donderdagmorgen tussen 8.30 en 14.30 uur de markt te bezoeken.

Bestaansrecht

Op het moment dat de markt meer dan gehalveerd was tot 40 stands, verhuisden de kramen in 2012 naar het knussere Kettingplein. Er is flink geïnvesteerd in duurzame voorzieningen, zodat alle kramen voor de toekomst over voldoende elektriciteit kunnen beschikken. Ondanks alle moeilijkheden waar de handel in de open lucht tegen aanloopt, blijft de markt zijn aantrekkingskracht en bestaansrecht behouden, is de overtuiging van Oenema.

‘De marktkooplieden kennen de klanten. Er is altijd een praatje en persoonlijke aandacht. Het is een sociale handelsplaats en ook een plek waar klanten nog wel kunnen afdingen als het richting sluitingstijd gaat. De markt is een levendige handel, ze brengt reuring in het centrum op donderdagmorgen.’

Dat donderdag in Emmeloord marktdag is, heeft er mee te maken dat zeventig jaar geleden een dag gekozen moest worden, waarop handelaren niet elders stonden. ‘In Kampen was op maandag en vrijdag markt en op Urk stonden ze op zaterdag. Toen is in Emmeloord voor de donderdag gekozen’, vertelt Oenema.

Proefmarkt

Aanvankelijk was er in 1948 eerst een proefmarkt in de Distelstraat naast de aardappelbeurs. Een jaar later was wel duidelijk dat Emmeloord niet zonder markt kon en kreeg het een vaste plek bij de Beurs. Het waren toen met name kooplui uit Kampen en IJsselmuiden die met het pontje bij Ramspol naar het nieuwe land kwamen om handel te doen.

Zeventig jaar markt in Emmeloord wordt morgen gevierd met onder meer muziek op de markt. De afgelopen weken konden bezoekers meedoen met een prijsvraag. Wethouder Wiemer Haagsma reikt morgen de eerste prijzen uit en komt langs om de marktkooplieden het belang van hun wekelijkse nering voor Emmeloord te onderstrepen. Ook heeft de markt een nieuw en fris logo.

Cees Walinga