Excursies en lezingen in Waterloopbos

Marknesse - In het Nationale Monumentenweekeinde, kunnen kinderen en volwassenen op zondag 15 september in Rijksmonument Waterloopbos, voormalig Waterloopkundig Laboratorium, terecht voor een aantal speciaal georganiseerde activiteiten. De activiteiten zijn van 11 tot 16.00 uur rondom Paviljoen Het ProefLab aan de Voorsterweg 34 in Marknesse.

Natuurmonumenten opent voor de Open Monumentendagen een aantal bijzondere bouwwerken eenmalig voor publiek. Door heel Nederland zijn op deze dagen tientallen landhuizen, kastelen, molens, forten, boerderijen en eendenkooien van Natuurmonumenten toegankelijk.

Waterdiertjes

Gewapend met een schepnetje, een waterbak en een loeppotje ga je samen met de boswachter in Rijksmonument Waterloopbos op zoek naar alles wat er leeft in het water. Speuren naar de schaatsenrijder, de waterslak, de waterpissebed en nog veel meer.

De boswachter geeft uitleg en hulp van 11.00 tot 16.00 uur. Genoeg waterdiertje gevangen? Haal dan een gratis speurkaart bij de Natuurmonumenten balie in Paviljoen Het ProefLab// en ontdek langs een uitgezette route van alles over Rijksmonument Waterloopbos. Kun jij de puzzel oplossen? Dan ligt er een leuke verrassing voor je klaar!

Op stap met de boswachter

Een boswachter van Natuurmonumenten neemt je mee door Rijksmonument Waterloopbos. In dit bos liggen nog tientallen schaalmodellen verborgen. Deze modellen zijn decennialang gebruikt om proeven te doen voor waterwerken van over de hele wereld. Van de Oosterscheldekering in Zeeland tot en met de haven van Bangkok. In deze korte excursie vertelt de boswachter over de bijzondere geschiedenis van het bos. Aanmelden voor deze excursies kan via de website van Natuurmonumenten, maar ook op ter plaatse de dag zelf.

Lezing

Een oud-medewerker van het Waterloopkundig Laboratorium geeft een inhoudelijke lezing over het werk van het laboratorium en de impact daarvan op de natuur. Wat waren de gevolgen? Welke inzichten zijn daaruit te halen en hoe gaan we daar tegenwoordig mee om? Deze gratis lezing is voor iedereen die geïnteresseerd is in de achtergrond van Rijksmonument Waterloopbos en/of de waterbouw- en waterloopkunde van Nederland. Aanmelden voor deze lezing kan via de website van Natuurmonumenten, maar ook ter plaatse op de dag zelf.

www.natuurmonumenten.nl/waterloopbos