Urk zwaait Van Maaren uit

Urk - Pieter van Maaren heeft maandagmiddag in een bijzondere raadsvergadering in de Koningshof op Urk afscheid genomen als burgemeester van Urk.

Urk krijgt vanaf 19 september een waarnemend burgemeester in de persoon van Ineke Bakker uit Blokzijl. Tot die tijd hangt de ambtsketen van Urk bij gelegenheid om de brede nek van de nestor van de Urker gemeenteraad Jan Koffeman, beter bekend als Urker Jan, van de partij Hart voor Urk.

Koffeman sprak daarvoor de burgemeester toe. Net als Commissaris van de Koning Leen Verbeek sprak hij lovende woorden over de vertrekkende burgemeester die een werd met de inwoners van Urk. ‘Een vriend van Urk gaat ons verlaten.’ Hij prees ook vooral de burgervader in Van Maaren.

Schakel

Van Maaren bedankte in zijn afscheidsspeech de Urkers voor de mooie en minder mooie momenten in de afgelopen zeven jaar. Hij wees op de bevolkingsgroei van het dorp en het behoud van het Berechja College. De verdrinkingen en gasexplosie maakten grote invloed op hem en zullen hem altijd bijblijven, liet hij weten. ‘Ik ben blij dat ik hier een schakel in was.’

Na afloop van de raadsvergadering en afsluitende receptie wachtte het brandweerkorps van Urk hem op. Door een erehaag werd hij naar een wagen gedirigeerd voor een afscheidsronde door het dorp. Met de sirenes aan ging hij zwaaiend door het dorp. Van Maaren wordt op 19 september geïnstalleerd als burgemeester in Zaltbommel. En daarmee keert hij terug naar de streek waar hij opgroeide.