Theaterlessen bij Cultuurbedrijf Noordoostpolder

Emmeloord - Theaterdocente Lotte Laan start 25 september theaterlessen voor kinderen, jongeren en volwassen bij Cultuurbedrijf Noordoostpolder.

Nieuw dit seizoen is het theateratelier voor kleuters. Lotte heeft er zin in: ‘Heerlijk die jonge kids, ze zijn op die leeftijd nog lekker onbevangen!’ Lotte Laan volgde een opleiding aan Artez in Zwolle en werkt sinds 2018 in Emmeloord als docent theater. Daarnaast zingt ze, is dirigente van een kinderkoor en ze geeft cursussen en losse theaterworkshops.

Theater is voor iedereen, benadrukt Lotte. Er zitten zoveel verschillende elementen in, die zijn niet alleen leuk om te doen en te ontdekken, maar ook bijzonder handig in het dagelijks leven: ‘Theater maakt je bewust van je rol en houding. Het leert je hoe je een ander kunt beïnvloeden. En,’ vult Lotte aan, ‘het is ook een middel om voor een groep mensen te gaan staan en te durven spreken.’ Het is in haar ogen dan ook een waardevolle aanvulling op je persoonlijke ontwikkeling. Zeker wanneer je hier op jonge leeftijd kennis mee maakt.

Fantasie

Bij jonge kinderen zit er nog geen rem op hun fantasie en spel, constateert Lotte. En juist daarom is theater zo geschikt voor kleuters. ‘Ze krijgen niet echt les, want ze kunnen al spelen. Mijn rol is kinderen te laten nadenken over hoe je dingen uitdrukt. Zo leren ze hun eigen beeldende taal spreken.’ Lotte vindt het belangrijk dat niet zij vertelt hoe je een oud omaatje uitbeeldt, maar dat de kinderen bedenken hoe ze dat zelf zouden doen. Wanneer een kind hier jong mee aan de slag gaat, raakt het hier comfortabel mee. Het leert beter communiceren en de wereld om zich heen en zijn eigen rol daarin te herkennen.

Lotte streeft altijd naar een goede sfeer en brengt een hoop positieve energie. Ze biedt vertrouwen en en veilige leeromgeving. Maar verwacht daar ook iets voor terug: ‘Ik eis bij iedere leeftijd wél kwaliteit en ik wil dat iedere speler zijn eigen kunnen maximaal benut.’

Koning

De 10-jarige Tim uit Emmeloord voelde zich in haar cursus als een vis in het water. Hij denkt met een grote glimlach terug aan de voorstelling waarin hij debuteerde. ‘Ik speelde de koning. En ik mocht meedenken over wat voor soort figuur dat moest zijn.’ De versie van Tim was geen geijkte koning en had meer weg van een gangster met glitters. Hij stelde zelf zijn outfit samen en speelde zijn rol met verve. Moeder Agnes is trots: ‘Tim is enorm gegroeid en heeft geleerd om minder zenuwachtig te zijn.’

De theatercursussen van Cultuurbedrijf Noordoostpolder zijn geschikt voor uiteenlopende kinderen. ‘Ik ontmoet er kinderen die graag op de voorgrond staan, maar ook zeker de meer introverte. En het leuke is,’ vertelt Lotte, ‘ze delen allemaal hun interesse in theater. Van daaruit zie ik nieuwe vriendschappen ontstaan. En vaak trekken de kinderen die het meest verschillen zich juist aan elkaar op.’

Theater verbindt dus. En laat kennismaken met nieuwe dingen. Of een theatercursus bij je past kun je volgens Lotte het beste gewoon in de praktijk uitproberen: ‘Het ene kind weet van te voren al dat ‘ie het leuk vindt, het andere ontdekt dat pas tijdens de lessen.’ Ook kennismaken met theater kijk op www.cultuurbedrijfnop.nl.