POLDERHEMEL | Interstellair object op bezoek

Er is opnieuw een interstellair object ontdekt dat ons zonnestelsel aandoet. Het object is vergelijkbaar met de eerder ontdekte Oumuamua die snel langs de zon scheerde.

 
Aflevering 1243
18  – 25 SEPTEMBER
 

10 kilometer groot

Het interstellaire object is komeetachtig en met 10 kilometer doorsnee behoorlijk groot voor een komeet. Eind dit jaar zal dit object het centrale deel van ons zonnestelsel bereiken. Anders dan met Oumuamua die pas op het laatste moment werd ontdekt is dit nieuwe object bijtijds opgemerkt. Het was nog op de dag van ontdekking, 30 augustus 2019 ongeveer 450 miljoen kilometer  van de zon verwijderd. Op 10 december zal het object zijn kleinste afstand tot de zon bereiken. De komeet heeft de voorlopige aanduiding C/2019 Q4 (Borisov) gekregen.
 
Gebruikelijk is dat de komeet later de naam van zijn ontdekker Gennady Borisov van de Krim-sterrenwacht krijgt. Uit alle metingen die gedaan zijn blijkt dat de komeet geen langgerekte ellipsbaan volgt, zoals de meeste andere kometen. De baan is volgens de aanwijzingen hyperbolisch, dus open. Dat betekent dat de komeet na het bezoek aan de zon nooit meer zal terugkeren. De snelheid van het object is te hoog om ingevangen te worden in ons zonnestelsel. De komeet vertoont reeds activiteit en begint een staart te vormen. De komende weken zal duidelijk worden of de baan echt hyperbolisch is.
 

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

 
ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 21 september)
Zon op: 07.20 uur; onder 19.39 uur.
Maan op: 23.12 uur; onder 16.05 uur (zondag).
MAAN – De schijngestalte van onze wachter is afnemend. Op zondag 22 september komt de maan om 04.41 uur in de fase van Laatste Kwartier (half, sterrenbeeld Orion, grens Stier, Tweelingen). De maan komt nu hoog aan de hemel.
 

Planeten

 
Als het in de avond donker wordt staan Jupiter en Saturnus rond het zuiden. Jupiter gaat tegen 22.30 uur onder in het zuidwesten, Saturnus tegen 00.30 uur, ook in het zuidwesten.
 
René P. Elings
tel. 0527-699142 / 06-51931417; e-mail:  HYPERLINK