Op de Theems is deelnemen belangrijker dan winnen

Tollebeek - Een geweldige happening voor de roeidames van de Mare Australis. Zij roeiden zaterdag over de Londense Theems, voor de Great River Race Londen. Meedoen bleek uiteindelijk belangrijker dan winnen op het Britse water.

De start van de race was bij de Millwall Outer Dock. Daar lagen alle 314 deelnemende boten klaar voor de race over de Theems, die een lengte van 21,6 mijl (ongeveer 34 kilometer) kende. 

Normaal gesproken wordt er in de Mare Australis door 8 dames geroeid en staat 1 persoon aan het stuur. Bij de Great River Race is het verplicht om een passagier aan boord mee te nemen, en dus hadden de dames een negende roeier op de boeg zitten. Deze wisselde twee keer tijdens de wedstrijd om, om ook een deel van de wedstrijd te kunnen roeien. 

Highlights

Het eerste deel van de race stond er een behoorlijke stroming en waren er hoge golven. Na zo’n 6 kilometer roeiden de dames onder de Tower Bridge door. De Mare Australis is dan toch klein op zo’n grote rivier onder zo’n immense brug. In de daaropvolgende kilometers keken de dames hun ogen uit. Zowel links als rechts kwamen alle highlights van Londen weer voorbij: de Tower of London, St. Pauls Cathedral, de London Eye, de Big Ben en Westminster Abbey. 

Intussen werd de Mare Australis ingehaald door diverse bootjes, maar kon ze zelf ook genoeg andere bootjes inhalen. Jong en oud, met twee tot twaalf roeiers aan boord: vrijwel elk type roeibootje was vertegenwoordigd op de Theems. 

Uitslag

Onderweg roeiden de dames onder 27 verschillende bruggen door. Op vrijwel elke brug stonden diverse toeschouwers de roeiers aan te moedigen. Na 3 uur en 9 minuten werden de dames met kanonschoten over de finish gehaald. Van de wedstrijduitslag begrepen de dames niet veel, maar bij deze race telde bovenal dat meedoen belangrijker was dan winnen.