Druk en schoon Pieperfestival

Emmeloord - Het gedwongen uitstapje van het Pieperfestival naar het evenemententerrein aan de Lemstervaart is de organiserende pieperfestivalcommissie goed bevallen.

De uitverkochte tent op zaterdagavond bij de optredens van onder meer The Kik en Starstruck noemt PR-man Robert van Gaalen de kers op de taart van de feestdagen. Ook de vrijdagavond trok veel meer publiek dan vorig jaar. ‘We hadden vijftig procent meer bezoekers. Met name ‘Snelle’ sprak de doelgroep aan’, laat Van Gaalen weten.

En dan droeg ook het prachtige weer zaterdag bij aan het succes van de 24ste editie van het Pieperfestival. In de zon werd op de frietterrassen 5000 kilo patat weggehapt. Op het Kettingplein trokken de diverse activiteiten veel publiek dat ook massaal over de braderie struinde. De ‘evenementenexpress’, het treintje dat het evenemententerrein met de Lange Nering verbond, had over passagiers eveneens niet te klagen.

Jubileumeditie op Deel

Bij alle loftuitingen over de alternatieve locatie en het goede verloop van het Pieperfestival, hoeft niemand te vrezen dat het evenemententerrein een vast karakter krijgt. ‘Nee, hoor we gaan volgend jaar, als we de 25ste editie hebben, weer terug naar De Deel. ‘We zijn blij dat het alternatief zo goed uitpakte, maar we horen thuis op De Deel.’

Voor de jubileumeditie wil de pieperfestivalcommissie een verrassend programma samenstellen. ‘We willen out of the box iets neerzetten.’ Hoe dat eruit gaat zien, kan Van Gaalen nog niet zeggen. ‘In ieder geval iets extra’s brengen en de bezoekers inhoudelijk meer verrassen.’ Aan de kern van het festival, het gratis frietje, zal niet getornd worden. ‘Absoluut niet en we borduren voort op de goede naam.’

Statiegeld

Ook duurzaamheid en een schoon festivalterrein blijven een belangrijk item voor de organisatie. De introductie van de statiegeldbekers (2,5 euro) van StEP bij het festival was bij deze editie een eerste grote stap. De herbruikbare bekers zullen overigens een vertrouwd beeld worden bij feesten in de polder.

StEP NOP, naast het Pieperfestival, ook organisator van het Nieuwjaarsfestival, de Groendag, Nacht van Oranje, het Tulpenfestival, Uit-jeTent, Sinterklaasfeest en de Kerstmarkt gebruikt voortaan statiegeldbekers vanwege het milieubewuste karakter. De bekers zorgen voor een schoon festivalterrein, minder rotzooi op straat en zijn duurzaam in gebruik. Na afloop van het evenement worden de bekers professioneel gereinigd en in opslag bewaard voor een volgende keer.

‘Vorig jaar hadden we nog een hele berg afval van plastic bekers en nu bijna niks meer’, stelt Van Gaalen tevreden vast.