Yeabsira: ‘Ik wil schilder worden’

Emmeloord - ‘Ik wil projectcoördinator worden’, roept een leerling uit groep 7/8 van basisschool De Schalmei uit Bant als de groep op bezoek is bij Bouwbedrijf Bos in Emmeloord en Dirk Bos hen vraagt wie er in de bouw wil werken.

En verder blijft het stil in de werkplaats waar 20 leerlingen verdeeld over twee groepen kennismaken met metselen en de bouw. Directeur Dirk Bos nodigde alle scholen uit de polder uit om in het kader van het 40-jarig bestaan van het bouwbedrijf en de Week van de Techniek op bezoek te komen. Diverse scholen gaven er gehoor aan.

340 leerlingen

In totaal kwamen van maandag tot en met donderdag 340 leerlingen over de vloer. Bos nam ze samen met een van zijn onderaannemers Derco Bolthuis mee op een rondleiding door het bedrijf. Daarna mochten de kinderen metselen en hun kennis van bouwmaterialen testen. De jongens van De Schalmei staan er met de neus bovenop als Bos voordoet hoe je metselt. ‘In deze groep zitten veel jongens die naar techniek willen uistromen’, zegt onderwijzeres Wieteke Poutsma.

‘Dit soort dagen zijn heel goed voor de leerlingen, die zich oriënteren op wat ze na de basisschool willen doen. Door te zien en ervaren kunnen ze keuzes maken en leren ze wat ze aanspreekt.’ Yeabsira Coenen (10) wil later schilder worden, net als zijn vader. ‘En anders wil ik in het leger, iets met wapens.’

Schilder

Sanna uit groep 8 die voorzichtig een steen metselt weet nog niet wat ze wil, maar niet iets in de techniek, verzekert ze. Metselaar is overigens ook geen beroep dat vrouwen aanspreekt. In de bouw werken ook vrouwen, maar metselen doen ze niet. Bos kent er in ieder geval geen een vrouw die metselaar is. ‘Het is een zwaar beroep en een typische mannenwereld’, zoekt hij naar een verklaring. De opkomst van robots en 3D-printen kan het werk wel lichter maken, maar volgens Bos is die techniek nog lang niet optimaal en daarom wordt het nog niet veel toegepast.

Bos geniet van de techniekweek. Het is niet de eerste keer dat hij schoolkinderen over de vloer heeft. ‘Ik denk dat het al de dertigste keer is. Er komen vaker schoolklassen en kinderen kunnen hier ook voor een verjaardagsfeestje iets leuks maken van restmaterialen. Ze kunnen hier voelen en ervaren wat de bouw is en ik vind het leuk om te doen.’

Workshops

De bouw promoten heeft Bos hoog in het vaandel staan. Bos werkt daarbij samen in het Bouw Adviesteam Flevoland (BAF) dat bestaat uit 14 aan de bouw gerelateerde bedrijven, die de week samen financieel mogelijk maakten. ‘Alle disciplines zijn vertegenwoordigd in dit team.’ De Week van de Techniek werd vrijdag afgesloten met een dag voor leerkrachten die workshops volgden bij de bedrijven. Het Platform Talent voor Techniek ondersteunde de dagen en houdt zich onder meer bezig met gastlessen techniek in het basisonderwijs.

De mogelijkheden van de bouw onder de aandacht brengen van de jeugd is geen overbodige luxe. ‘We hebben handig nodig’, zegt Bos. ‘Jongeren met vaardige handen, die iets kunnen maken, hebben veel mogelijkheden in de technieksector.’ Bos is graag ambassadeur voor de sector. Van zijn bedrijf een bezoekerscentrum maken is nog net een stap te ver. ‘We moeten het op de bouw verdienen, maar dit vind ik wel heel leuk’, zegt hij als de kinderen schaften met limonade met koekjes.

Cees Walinga