Jazzmusici gaan los op Flevolandse kunst

Lelystad - De jazz-improvisaties door saxofonist Willem Hellbreker en slagwerker Olaf Noordanus op een aantal kunstwerken uit de deelnemersexpositie van Tour of Art Flevoland trokken donderdagavond veel bezoekers en werden zeer gewaardeerd.

Ruim voor de aangekondigde starttijd van de inloop, liep het donderdagavond al aardig vol in de foyer van de Kubus in Lelystad, en dat bleef zo doorgaan, zodat het een gezellige drukte werd. Iedereen had er duidelijk zin in.

Na welkomstwoorden door Matthijs Broers (Kubus) en Angeline van Schaijk (Stichting Culturale) sprak wethouder Peter Schot een openingswoord. Aansluitend onthulde hij het door hem uitgekozen kunstwerk: de ‘Wave’, een LED-verlicht kunstwerk van Ferdi de Bruijn. Willem Hellbreker en Olaf Noordanus gingen hier vervolgens op improviseren. In de loop van deze improvisatie werden op het scherm achtereenvolgens nog drie andere kunstwerken getoond worden. Bij elk nieuw kunstwerk pasten de musici hun improvisatie aan, op het gevoel dat zij bij het werk hadden. De drie andere werken waren de ‘Oriëntale Stier’ van Nasr Azarmehr, ‘IJsselmeer 2018’ (zie foto) van Roger van Osch, en ‘Brooklyn Bridge’ van Moses Wandago. De betreffende kunstenaars merkten pas tijdens de opening dat hun werk uitgekozen was, en waren blij verrast.

Hierna volgde er nog een verrassing. De organisatie had de Lelystadse stadsdichter Juul Baars gevraagd om een gedicht te schrijven op de Tour of Art. Hij kwam dat zelf voordragen.

Na afloop van de opening werd er nog een drankje gedronken, met heerlijke hapjes, die waren gemaakt en aangeboden door Restaurant Applaus. Voor- en achteraf is er ruimschoots van de gelegenheid gebruik gemaakt om de expositie te bekijken.

Kijk voor alle details over het evenement en de deelnemers op www.tourofartflevoland.nl.