Eerste verse soja-oogst in Flevoland geslaagd (filmpje)

Regio - De eerste oogst van de verse sojaboontjes, genaamd ‘Dutch Edamame’ heeft afgelopen zondag in Flevoland plaatsgevonden. De boeren zijn dag en nacht bezig geweest met de oogst, het doppen op het land en het vervoeren naar de fabriek en Flevolandse restaurants. De eerste boontjes kunnen worden geproefd tijdens de Flevolandse restaurantweken.

De peulen zijn van de plant gehaald en direct gedopt. De boontjes worden naar de fabriek gebracht om ze te blancheren en daarna in te vriezen. Op klantniveau worden ze nu verspreid. Een deel van de biologische teelt is medio november verkrijgbaar bij Ekoplaza. Daarnaast wordt Dutch Edamame verkocht in buitenlandse speciaalzaken. Voor de niet biologische teelt zijn de boeren in gesprek met Nederlandse supermarkten.

Proeven tijdens restaurantweken

Dutch Edamame kan tot 13 oktober geproefd worden in een aantal Flevolandse restaurants. De provincie Flevoland daagt middels de challenge ‘Eet als een pionier’ koks uit om heerlijke gerechten te verzinnen met verse soja in de hoofdrol. Voor de deelnemende restaurants kijk op eetalseenpionier.nl.

Dutch Edamame

Dutch Edamame is een initiatief waarin tien Flevolandse telers, samen met ketenpartners, de uitdaging zijn aangegaan om als eerste in Nederland op grote schaal (40 hectare), verse sojaboontjes te verbouwen en vermarkten. De peulvrucht haalt zelf stikstof uit de lucht om te groeien en verrijkt tegelijk de bodem. Duurzaam, praktisch en passend binnen de kringlooplandbouwambities van Nederland.

Proeftuin Growing Green Proteins

Dutch Edamame is onderdeel van de proeftuin Growing Green Proteins, die de economische kansen én de uitdagingen van de eiwittransitie onderzoekt. Op de Floriade Expo 2022 worden de pilots gepresenteerd in het Innovatiepaviljoen. De proeftuin is onderdeel van de Agro Innovatiemotor van Landbouw Meerdere Smaken.