Korfker Architecten gaat Circulair

Emmeloord – Korfker Architecten heeft het manifest ‘Wij gaan Circulair’ van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus ondertekend. Daarmee heeft het bureau een nieuwe stap gezet in het omarmen van de circulaire ontwerpprincipes.

Circulair bouwen is, aldus de BNA, een belangrijk aspect in een duurzame samenleving. Het streven naar het verminderen van het grondstoffengebruik is daarbij cruciaal. Maar ook dat een bouwwerk gedurende zijn leven flexibel is en dat bouwmaterialen herbruikbaar zijn spelen een belangrijke rol in circulariteit. Volgens Gerben ter Horst en Harm Korfker, van Korfker Architecten, is hun team hard bezig zich te ontwikkelen op het gebied van circulariteit.

‘De tijd waarin we dachten dat de wereld een oneindige bron van materialen was en verspilling aan de orde van de dag was, ligt al lang achter ons. Afval op de bouw wordt eigenlijk standaard gescheiden en producenten denken al actief na over hergebruik van afval van hun eigen product of van anderen,’ aldus Korfker. Volgens de mannen neemt het gevoel van urgentie toe en moeten er stappen worden gezet om meer te doen. Dat begint met bewustzijn. ‘Als architect staan wij aan het begin van het bouwproces en dat geeft de mogelijkheid om ook vanaf het begin hier over na te denken,’ laat Ter Horst weten.