Schouten: Geen halvering veestapel

Den Haag - Landbouwminister Carola Schouten beloofde de duizenden boeren die vandaag op het Malieveld in Den Haag protesteerden tegen de maatregelen tegen de stikstofuitstoot dat er geen halvering van de veestapel komt, zolang zij minister is.

Tot een enthousiast gejuich leidde die uitspraak niet onder de boeren die uit alle hoeken van het land al dan niet met de tractor naar de Residentie waren gekomen. De boeren zijn de laatste jaren al zoveel geplaagd door nieuwe en veranderende wetgeving dat ze er nauwelijks in kunnen geloven. 

De protestdag van de boeren leerde de boeren gisteren wel dat er meer steun en begrip is ze dan ze zelf voor mogelijk hielden. Door de chaos op de weg vanwege de massaal naar Den Haag rijdende tractoren stond het verkeer grotendeels vast, maar niettemin blijkt meer dan 90 procent van de Nederlanders achter de boeren te staan. 

Burgemeester Harald Bouman had zijn nachtrust onderbroken om de boeren uit de polder die met de tractor afreisden om half drie ‘s nachts toe te spreken bij de Ketelbrug. Hij wenste ze een goede reis en vooral ook behouden thuiskomst, want ze kunnen niet gemist worden in de polder.’ In de vroege ochtend reisde ook een gezelschap agrariërs uit de polder met een luxe touringcar naar het Malieveld.

 

[De tekst gaat verder na de tweet]

 

Wim van de Burgwal, schapenhouder uit Ens, zat vooraan in de bus met veel adrenaline in zijn bloed. 'Het is toch te gek dat we opnieuw moeten bloeden. We hebben al genoeg onze nek uitgestoken. De landbouw heeft al 67 procent reductie stikstof geleverd en nog is het niet genoeg.'

 

Regelgeving

'Wij leveren al jaren in met een kleinere veestapel, maar het vliegverkeer en het aantal auto's op de weg is sindsdien alleen maar toegenomen. En daar wordt nauwelijks wat aan gedaan’, zegt Van de Burgwal, die alle regelgeving ook frustreert. 'De ene regel is nog niet doorgevoerd of de nieuwe is er al weer. We worden er gek van.'

Van de Burgwal hoopt dat Den Haag nu eens luistert naar de boeren, zei hij in de bus in Emmeloord. En een luisterend oor was er in Den Haag. ‘Ik luister en steek jullie een hart onder de riem’, sprak Schouten op het Malieveld. Zij wil ook dat er een campagne komt voor een beter imago van de boer. Die kan met alle regels namelijk niet meer trots zijn op het boer-wezen.