STOPPELS | Vies en vuil

Waarschijnlijk heeft u wel in het nieuws gehoord of uit andere mediakanalen vernomen dat er plannen zijn om tabak en andere rokerswaren achter schermen te plaatsen. Men kan het dus nog wel kopen, maar het ligt uit het zicht. Ik vind dit een goed plan. Immers, sigaretten zijn vieze en vuile stinkstokken. Uit het zicht dus. Hetzelfde geldt voor mensen die zo nodig vet willen eten. Deze mogen voor mijn part zoveel patat, ijs, wraps en andere troep eten, maar dan wel achter schermen. Dat er in onze dorpen en in Emmeloord speciale containers komen waar mensen deze ‘maaltijd’ kunnen nuttigen.

Dakloze

Laatst bijvoorbeeld was ik in Tollebeek. Lag er een dakloze op een bankje. Ik heb hem maar aan de kant geschopt. Ja, wat moet je ermee. Het is allemaal maar vies en vuil. Omdat dit wegschoppen met toch wel enig geweld ging kwam een toevallige voorbijganger een kijkje nemen. Vertelde ze me dat dit niet de bedoeling was.

Ik deed mijn hele verhaal, dat alles en iedereen maar vies en vuil was… nou ja, bleek dat deze vrouw een arts was en het niet met me eens was. Prima, iedereen heeft recht op zijn of haar mening en oké, ze bedoelde het goed. ‘Maar…’, bracht ik er toch even fijntjes tegenin, ‘nog even en dan moet ook alle drank achter schermen’. Op zich vind ik dit een heel goed idee en zei het dan ook.

Schoon

Nou, dat zou wel een beetje meevallen had ze gezegd. Dat ze zelf niet rookte, niet dronk en gezond at, daar had ik natuurlijk niet echt wat aan. Maar ze had wel een punt en daar houd ik me aan vast. Ik hoop dan dat over pakweg tien jaar alle tabak én drank in de winkels achter schermen ligt en staat, en dat de containers er staan. En die daklozen? Daar wordt uiteraard aan gewerkt. Het is dan tenslotte wel schoon in de Noordoostpolder en van alle viezigheid en vuil ontdaan.

Jacqueline Voskuil

jacqueline-voskuil@hotmail.com