Sledehonden rennen in het Kuinderbos

Bant - Op en rond natuurkampeerterrein De Veenkuil aan de Hopweg 21 in Bant komen zaterdag 12 en zondag 13 oktober sledehondenteams bij elkaar voor het sledehondenweekend van de Dutch Allround Sleddog Sports Club.

Op beiden dagen wordt om 9.00 uur gestart. Dit gebeurt in diverse klassen, variërend van één hond tot acht. De sledehonden trekken karren of steps, of lopen samen met de musher (menner van een sledehondenteam) over een afstand van vier kilometer. Afhankelijk van de temperatuur worden de starttijd en afstand aangepast.

Hindernissen en opdrachten

Onderweg komen de deelnemers op zondag diverse hindernissen en opdrachten tegen om de honden en de mushers te leren omgaan met moeilijke situaties.

Workshops

Rond 13.00 uur zijn alle honden en mushers weer terug op het terrein. Op zaterdag start er dan een programma met workshops en is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Het informatieweekend is met name ook bedoeld voor de beginnende musher die wil leren van de meer ervaren mushers en voor mensen die meer willen weten van de sledehondensport.

Diverse soorten sledehonden

Aan dit trainingsweekend doen onder meer Siberische husky’s, Samojeden, Alaskan Malamutes en Groenlandse honden mee. Dit zijn honden die van oudsher in de poolstreken gebruikt worden om de slee te trekken. De honden worden, als zij niet aan de training mee doen, aan een stake-out gehouden. Dat is een lange lijn met zijlijntjes waaraan een aantal honden kan worden vastgezet.

Bezoekers zijn beide dagen van harte welkom om de deelnemers te zien en de honden aan de stake-out te bewonderen. Wie van plan is zijn eigen hond mee te nemen, wordt verzocht deze aangelijnd te houden en daarmee enige afstand van parcours en sledehonden te bewaren.

Op beide dagen is de toegang gratis.

De Dutch Allround Sleddog Sports Club (DASSC) is een vereniging van mushers die de sledehondensport beoefent en promoot. Zie www.dassc.nl.